ANASAYFA arrow right Sağlık

Vaka sayısındaki artış hala devam ediyor

Vaka sayısındaki artış hala devam ediyor
YAYINLAMA: 12 Haziran 2020 / 18.11
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2020 / 18.11
Mayıs ayında düşüş yaşandığı açıklanan Coronavirus salgını vakasında artış var. Artış yaşanan kentlerin başında Diyarbakır geliyor.

Coronavirus (Covid-19) riski devam ediyor. Mayıs ayında düşüşe geçtiği belirtilen vaka sayısında tekrar yükselme olduğu ifade ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır ve bölge ilerinde vaka sayılarının yükselişe geçtiğine dikkat çekti. Türk Tabipler Birliği (TTB) verilerine göre, vaka sayılarının arttığı Diyarbakır’da normalleşme sonrası yaklaşık 24 bin kişi karantinaya alındı. Kişisel koruyucu önlemlerin alınmadığı kentte vaka sayılarının daha da artmasından endişe ediliyor.

Kentteki duruma ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, Diyarbakır’da vaka sayısında ki artışın bayramla başladığına dikkat çekti. Diyarbakır’da Mayıs ayına kadar vaka sayılarında düşüş yaşadığını hatırlatan Demir, “Bayramla başlayan, sonraki son 10 günde çok ciddi vaka sayıları artışları oldu. Vaka sayısındaki artış hala devam ediyor. Günlük hala hastanelerde takip edilen covit-19 pozitif hastası ve olası covit-19 hastaları yani genel anlamda 250 civarında bir hasta var. Yoğun bakımlarda 20’nin üzerinde hasta bulunuyor” dedi.

Vaka sayılarındaki artışın nedeninin ‘normalleşme’ sürecine hızlı geçiş olduğunu ifade eden Demir, “Türkiye’nin birçok ilinde, hem de Diyarbakır’da özellikle Haziran ayında sözde salgın biteceği yönünde bir algı oluşturuldu. Yeni normalleşme adımları ile birlikte yetkililer bilimsel verilerden ziyade, daha çok ekonomik, siyasi kaygılardan kaynaklı açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar toplum nezdinde uyandırdığı bir rehavet oluştu. Üç ay devam eden toplumdaki hareket kısıtlılığının ardından özellikle ‘salgın bitiyor’ gibi açıklamalar, yine hızlı bir şekilde bu ‘yeni döneme’ geçiş açıklamalar ile birlikte insanlar eski normale dönüyormuş gibi davrandı. Maalesef bundan kaynaklı vaka sayılarında artışlar yaşandı” diye anlattı.

Demir, özellikle Diyarbakır'da sokakta insanların tedbir almadan dolaştığına dikkat çekti.  Sokağa çıkan yurttaşların çoğunun maske takmadığını, fiziki mesafe kurallarına uyulmadığını belirten Demir, şunları söyledi:

“Hem Dünyada hem de Türkiye’de günlük paylaşılan verilere de baktığımızda salgının devam ettiğini, bazı yerlerde artarak devam ettiğini görüyoruz. Türkiye’de de baktığımızda hala bin civarında bir sayı var. Diyarbakır dahil bazı illerde haziran ayı ile birlikte artan bir durum var. Bu sürecin aslında her ilin kendisine göre salgınla ilgili verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması ve alınması gereken önlemleri doğru uygulanması gerekiyor.

Dışarıya baktığımızda net görüyoruz. İnsanlar ne fiziki mesafeye dikkat ediyor ne de maskeye dikkat ediyor. Kişisel hijyen tedbirlerine maalesef uyulmuyor. Devletin kamusal anlamda alması gereken tedbirler var. Normalleşme dediğimiz toplum üzerindeki kısıtlılığı tekrardan açarken, bunu peyderpey, kademeli bir şekilde açmak lazım.  Buna az risk olan yerlerde başlanması gerekiyor. Bugün salgın devam ediyor. Bizim elimizde olan en önemeli şey kişisel koruyucu önlemlerdir. Fiziki mesafe, maske takılması ve kişisel hijyen kurallarına mutlaka dikkat edilmeli. Bu tedbirler hem kendi sağlığımız, hem de toplum sağlığı için önemlidir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *