ANASAYFA arrow right Sağlık

Vaka sayısında dünyada üçüncü Avrupa’da ise birinci sıradayız

Vaka sayısında dünyada üçüncü Avrupa’da ise birinci sıradayız
YAYINLAMA: 12 Nisan 2021 / 21.00
GÜNCELLEME: 12 Nisan 2021 / 21.16
“Salgını durdurmak için mutlak suretle insanların birbiri ile temasını bitirmemiz lazım”

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, toplumun yüzde 70’i aşılanmadığı sürece salgının önüne geçmenin çok zor olduğunu belirtirken, “Vaka sayısında dünyada üçüncü Avrupa’da ise birinci sıradayız. Aşı tedariki sorununu bir an önce çözmemiz ve aşılamayı çok hızlı yapmamız gerekiyor” dedi.

Şehirlerarası hareket ve yüz yüze eğitim durdurulmalı

Acilen ek tedbirlerin alınıp hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, tam kapanmanın salgınla mücadele de önemli olduğunun altını çizdi, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yaşanan tabloya bakıldığında kesinlikle tam kapanma gerekiyor, lakin ülkenin ekonomik koşulları ortadadır. Dolayısıyla kapanmanın uzun süre olup olmayacağını bilemiyoruz, ancak şehirleri arası yolculukların durdurulması, yüz yüze eğitimden uzaktan eğitime geçilmesi gerekiyor. Çünkü.”

Aşının üretimi çok yavaş ilerliyor

Demirci, “Aşılamayı daha çok gelir düzeyi yüksek ülkeler yaparken, yoksul ülkeler aşıdan yeteri kadar faydalanamadılar. 2021 yılında dünya nüfusunun önemli bir bölümünün aşılanamayacağı ortada. Çünkü aşının üretimi çok yavaş ilerliyor, dolayısıyla eşit bir şekilde dağılmadığını söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail nüfusunun yüzde 100’ünü aşıladı

Tüm dünya ülkelerinin Koronavirüs aşısı konusunda sıkıntı yaşadığını söyleyen Demirci, “Şu anda insanlara yapılan aşılar ruhsatlı değil, sadece acil kullanım onayı ile kullanılıyor. Ne zamanki aşılar ruhsatlanır o zaman eczanelerde de satılmaya başlanır. Ülkemiz aşılama konusunda dünyada 6’ncı sırada yer almaktadır. Ancak bu yeterli değil. Örneğin; ABD ve İngiltere aşılamada çok ileri boyuta ulaşırken, İsrail nüfusunun yüzde 100’ünü aşıladı. Dolayısıyla bizimde aşılama konusunda daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.”

Demirci, “Kayseri Erciyes Üniversitesinde yapılan aşı çalışmalarında FAZ-2 çalışmaları bitmek ve FAZ-3’e geçilmek üzere. Bu kısma geçildiğinde denek sayısı 10 binleri bulabilir. Tüm aşamalar bittiğinde üretim ve izin alma safhalarına geçilecek. Dolayısıyla yerel aşımızın piyasaya çıkması Eylül ayını bulacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *