ANASAYFA arrow right Güncel

Vaka artışının önüne geçmek için gerekli önlemler alınmalı

Vaka artışının önüne geçmek için gerekli önlemler alınmalı
YAYINLAMA: 21 Mayıs 2020 / 21.51
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2020 / 18.57
Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Odaları COVİD-19 ile mücadele sürecine ilişkin ortak basın açıklaması yaptı

STK ve Meslek Odaları adına açıklamayı yapan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Ülke genelinde her ne kadar sayılarda düşüş varsa da, kentimizdeki vaka sayısındaki artış endişe verici ve bunun önüne geçmek için gerekli her türlü önlem alınmalı” şeklinde konuştu.

Asıl olan salgının tamamen sona ermesi

Covid-19 salgınıyla iki buçuk ayı aşkın bir süredir mücadele edildiğini ifade eden Demirci, “Salgının sağlık boyutu yanında, oluşturduğu sosyoekonomik sorunlarda başlı başına mücadele edilmesi gereken alanlar halinde karşımızda duruyor. Dünyayı, ülkeleri, insanlığı krize sokan pandemi ve oluşturduğu sorunlarla savaş hayatın her alanında sürüyor. Bu mücadelede üzerine görev düşen sivil toplum örgütlerinin yerel boyutu olarak bizler, kendi üyelerimizle yaptığımız çalışmaların, mesleğimizin gereği sunduğunuz katkıların yanında aşağıdaki düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşmak istedik. Gelinen noktada sağlık istatistikleri açısından rakamlar  iyiye doğru gitmektedir. Ancak bilinen gerçek şu ki; asıl olan salgının tamamen sona ermesi” diye açıklama yaptı.

Var olan yasağın denetimi sıklaştırılmalı

“Sokağa çıkma yasağı esnasında yasağın delinmesine karşı denetimler daha sıkı bir biçimde uygulanmalı” diyen Demirci, “Yapılan açıklamalardan günlük test sayısının 600’ler civarında seyrettiği görülmekte. Bu sayının artırılması vaka tespiti açısından önemli. Bir sanayi kenti olan ilimizin fabrikalarındaki vaka sayısının artışı, yayılma açısından endişe verici. Buralarda işyeri hekimliği kuruluşlarının aktif rolünden yararlanılmalı. Bayram öncesi ve bayramda mezarlık ziyaretlerinin yoğunluk oluşturacağı endişesiyle zaten var olan yasağın denetimi sıklaştırılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Panik olmamalıyız ancak endişeli olmalıyız

Demirci, “Vaka sayılarının son günlerde artışı konusunda yerelde ne gerekiyorsa yapılmalı, sorumluluk alınmalı ve maske mutlak kural olmalı. Salgının bize öğrettiği yapmamız ve yapmamamız gerekenleri uygulamak kamu otoritelerinden önce bizim görevimizdir. Bu açıdan; maske takma zorunluluğu şehrin tümünde zorunlu olmalı ve maske olması gerektiği biçimde takılmalı. Taziye, yemek davetleri, mezarlık ve hasta ziyareti gibi insani olarak yapmamız gereken ilişkilerimizi geçici olarak durdurmalıyız. Toplu alanlar virüsün yayılması için en elverişli ortamlar. Günlük hayatımızın her anında mesafeyi korumalıyız ve bunu alışkanlık haline getirmeliyiz. Önümüzdeki bayram farklı bir biçimde kutlanması gereken bir bayram. Bu bayramda uyacağımız kurallar, sonraki bayramlarımızın neşe içinde kutlanmasını sağlayacak. Panik olmamalıyız ancak endişeli olmalıyız” dedi.

Bildiriye imza atan STK ve meslek odalarının isimleri şu şekilde:

Gaziantep Eczacı Odası, Gaziantep Kilis Tabip Odası, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Gaziantep Barosu, Gaziantep Diş Hekimleri Odası, Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası, Gaziantep Veteriner Hekimler Odası, Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası, Gaziantep Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği, Gaziantep Jeoloji Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği, Jeofizik Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği, Gaziantep Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası, Gaziantep Kulübü, Gaziantep Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği, Gaziantep Kültür Turizm Derneği, Empati Derneği, Gaziantep Verem Savaş Derneği, Tosyöv Destekleme Derneği, Gaziantep Aile Hekimliği Derneği, Türk Kadınlar Birliği Derneği, Gaziantep ADD Şubesi, Gaziantep Folklor Kulübü, Dansart Kültür Sanat Kulübü, Türk Anneler Derneği Gaziantep Şubesi, Toplum Eğitimi Derneği, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Gaziantep Şubesi, Zeugma Kültür ve Sanat Derneği, Gaziantep İTÜ Mezunları Derneği, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Gaziantep Şubesi, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilciliği, Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi, Gaziantep Lions Derneği, Gaziantep Şahinbey Lions Kulübü, Gaziantep Turizm Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Gaziantep Şubesi, Gaziantep Yesemek Rotary Kulübü, KAGİDER, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi, ODTÜ Mezunları Gaziantep Derneği, Gaziantep Kadın Sağlığı Derneği, Gaziantep Genel Sağlık İş İl Temsilciliği, GAGİKAD, Gaziantep Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği Girişimci Kadınları Destekleme Derneği, Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Gaziantep Bağımsız Denetçiler Derneği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Gaziantep Şubesi.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *