ANASAYFA arrow right Yaşam

Uzmanlardan salgın uyarısı: 'Müsterih olma' değil önlem alma zamanı, ölümler artacak

Uzmanlardan salgın uyarısı: 'Müsterih olma' değil önlem alma zamanı, ölümler artacak
YAYINLAMA: 07 Ağustos 2022 / 18.11
GÜNCELLEME: 07 Ağustos 2022 / 18.11
'Kapalı alanlarda maske kısıtlaması gelmeden pandeminin sona ermesi mümkün değil' diyen uzman virolog Prof. Dr. Ali Ağaçfidan, bilim insanlarının önerilerine uyulması çağrısı yaptı

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin verilere göre 25 Temmuz- 1 Ağustos tarihleri arasında 337 kişi hayatını kaybetti. 406 bin 322 kişide de virüs tespit edildiği belirtildi. Türk Tabipleri Birliği’nden ise “Temmuz başında salgın öncesi ortalamanın bile altına düşen ölümler son 4 haftada hızlı bir tırmanışla ortalamanın yüzde 28 üzerine çıktı. Ve bu artış özellikle son hafta verisi olan kentlerin birçoğunda yaşandı. Bunu salgından farklı bir nedenle açıklayabilmek mümkün değil” şeklinde açıklama geldi.

Omicron’un alt varyantı olarak tanımlanan BA.4 ve BA.5 varyantlarının bulaşma hız ve riskinin de diğer varyantlardan çok daha yüksek düzeyde olduğunu belirten uzmanlar, yaşadıkları örnekler üzerinden vatandaşları salgın tedbirlerine uymaları konusunda uyarmaya devam ediyor.

Milliyet'e konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, kapalı ortamlarda maske takmayanlar nedeniyle tam aşılı ve maskeli kişilere bile virüs bulaştığını belirtirken, “Annem, uçak yolculuğunda ve havaalanındaki maskesizler nedeniyle 2.5 yıl sonra Covid oldu. 4 doz aşılı ve çift maskeli olmasına rağmen virüsle tanıştı. Annem, aşılı olduğu için hastalığı hafif atlatmış durumda ancak risk gruplarını korumamız için kapalı alanlar ile toplu ve şehirlerarası taşımada mutlaka maske zorunluluğu getirilmeli. Aksi halde riskli gruplardaki virüs yayılım ve ölüm oranları artacaktır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *