ANASAYFA arrow right Güncel

Uzmanlar: Önlemler, salgını kontrol altına almaktan uzak

Uzmanlar: Önlemler, salgını kontrol altına almaktan uzak
YAYINLAMA: 19 Kasım 2020 / 13.56
GÜNCELLEME: 19 Kasım 2020 / 15.29
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı koronavirüs önlemlerini değerlendiren uzmanlar, “Yapıyor olmak için alınan kısıtlamalar. Salgını bastırma değil hafifletme stratejisi izlendi. Şimdi de aynı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı koronavirüste yeni önlemleri değerlendiren uzmanlar, bu kısıtlamaların salgın ile mücadelede çok fazla etkili olmayacağını belirterek “Yapıyor olmak için alınan bazı kısıtlamalar bunlar” dediler. 

14 günlük, hatta 28 güne varan tam kapamalarla salgının bastırılabileceğini vurgulayan uzmanlar, yeni salgın politikasının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini yinelediler.

‘Bastırma değil hafifletme’

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler:

Salgınla mücadelede iki temel strateji var. Biri salgını bastırma, diğeri de hafifletme. Türkiye’de en başından beri salgını hafifletme stratejisi izlendi, bastırma stratejisi izlenmedi. Kararlara baktığımızda yine bu hafifletme stratejinin devamı olduğunu görüyoruz. Bunun etkisinin daha az olacağını tahmin etmek zor değil. Yoğun bakım yataklarında sıkıntı var, hastaneler dolu. Muhtemelen bu durumu birazcık durdurmak için yapılmış bir şey. En başından beri ekonomik gerekçelerle etkili bastırma önlemleri alınmadı. Artık neredeyse 8. ayı geride bıraktık. Salgın ile ilgili uzayan bu süreç özellikle daha düşük gelirli, esnaf, hizmet sektöründe çalışan asgari ücretle çalışan insanları etkiliyor. Ekonomik kaygılarla yapılan bu salgın yönetimi ve tercihi, aslında bütününe baktığımızda daha büyük bir kayba neden oluyor gibi duruyor.

‘Sorunu çözmeyecek’

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala:

Alınan kararların sağlık çalışanları ve sağlık sistemi için bir nefes alma sağlayabilme ihtimali olduğunu ama sağlık sisteminin yanıt verme kapasitesi açısından içinde bulunduğumuz durumu çözmeye yetmeyeceğini düşünüyorum. Tam kapanmadan kastımız bu virüsün en uzun kuluçka süresi olan 14 gün boyunca İstanbul başta olmak üzere bütün yurdu da içerecek şekilde, tam kapanma. Hatta hatta mümkünse bunun iki katı kadar 28 gün kadar kapanmanın gerekli olduğu kanısındayım. Ancak kapanmanın koşulları yaratıldıktan sonra... Gündelik çalışanlar, küçük esnaf, özel sektörde çalışanlar bu kapanmanın içine katılmazlarsa yine çok fazla işe yaramayacaktır.

İlacın dozu eksik

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Osman Öztürk:

Pandeminin mevcut durumunda gelinen aşamada bu tedbirler yetersiz. Baştan beri önerdiğimiz 14 günlük sokağa çıkma yasağı yapılmadı. Sonuçta bu biraz şeye benziyor. ‘Ben hastayı muayene ediyorum, teşhis koyuyorum, ilaç yazıyorum’. Görevimi ne kadar güzel yapıyorum ama doğru ilacı dozla ve doğru şekilde kullanımını söylemem de gerekiyor. Yani 40 mg’lik kullanacak ilacı 20 ya da 10 mg’lik yazarsan bir işe yaramaz. İşte bu tedbirler de böyle. Daha çok kamuoyunda bir şey yapıyor intibaı doğuran şeyler. Türkiye’nin en temel ihtiyacı yeni bir salgın politikası oluşturmaktır. 8 aydır sürdürülen salgın politikasının iflas ettiği çok açık. Ekonomi çok kötü durumda, hazinede para kalmamış. Bu nedenle tamamen kapatmayı yapamıyorlar. Yapıyormuş, önlem alıyormuş gibi yapılıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *