ANASAYFA arrow right Sağlık

Uzmanlar: İklim krizi böbrek hastalıklarını artıracak

Uzmanlar: İklim krizi böbrek hastalıklarını artıracak
YAYINLAMA: 21 Ekim 2021 / 20.08
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2021 / 20.08
Doktorlar, ısı stresine bağlı kronik böbrek hastalığının, önümüzdeki on yıllarda küresel sıcaklıklar arttıkça dünya çapında milyonlarca işçi için büyük bir sağlık salgını haline gelebileceği konusunda uyardı.

Büyük ölçüde yaşlı insanlar ve diyabet ve hipertansiyon gibi diğer rahatsızlıklardan muzdarip olanlar arasında görülen ilerleyici bir böbrek fonksiyonu kaybı olan geleneksel kronik böbrek hastalığı (KBH) biçiminden farklı olarak, CKDu salgınları zaten başlıca sıcak, kırsal bölgelerde ortaya çıktı.

Anormal derecede yüksek sayıda tarım işçisinin geri dönüşü olmayan böbrek yetmezliğinden ölmeye başladığı ülkelerin başında El Salvador ve Nikaragua gibi ülkeler geliyor.

CKDu'nun ayrıca Orta Amerika'nın diğer bölgelerinde olduğu kadar Kuzey Amerika, Güney Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Hindistan'da da sıcak havalarda ağır el işçiliği yapan çok sayıda insanı etkilediği kaydedilmeye başladığı bildiriliyor.

"Farkına bile varmayabilirler"

Böbrekler vücuttaki sıvı dengesinden sorumlu ve bu da onları aşırı sıcaklıklara karşı özellikle hassas hale getiriyor.

Guardian'ın haberine göre CKDu'nun, işçilerin her gün sahadayken böbreklerinde hafif hasar geliştirdiği ısı stresine bağlı bir yaralanma olarak kabul edilmesi gerektiği konusunda ortaya çıkan bir fikir birliği var.

Bunun da zamanla ciddi böbrek hastalığına veya tam böbrek yetmezliğine dönüşebileceği düşünülüyor.

Columbia Üniversitesi'nde iklim ve sağlık üzerine çalışan Dr. Cecilia Sorensen, böbreklere yapılan bu tekrarlayan düşük dereceli saldırının mutlaka semptomlarla birlikte gelmediğini, bu nedenle işçiler, işler o kadar kötüye gidene kadar zamanla hastalandıklarını bile bilmeyebileceklerini söyledi.

"Sorunun kapsamının ne olduğu hakkında hiçbir fikrimiz olmadığını düşünüyorum çünkü bunun için gözetim yapmıyoruz" diyen doktor ekledi:

"Açıkça sıcak noktalar olarak belirlediğimiz bazı bölgeler var, ancak yaygınlığı ve ne kadar ciddi bir sorun olduğu açısından veriler çok yetersiz."

Etkilenenler, açık havada sıcak koşullarda çalışan ve sosyal ve ekonomik olarak orantısız şekilde savunmasız geçmişlerden gelen, tıbbi bakım veya sigortaya sınırlı erişimi olan veya mütevazı sağlık altyapısına sahip bölgelerde yaşayan kişiler olma eğiliminde.

Sorensen, mevcut verilere göre, böbrek hasarının ciddiyetinin, işçi daha savunmasız ve çaresiz hale geldikçe daha da kötüleştiğini söyledi.

"Alışılmadık sayıda hasta"

El Salvador Hemodiyaliz Merkezi'nde klinik nefrolog ve tıbbi direktör olan Dr Ramón García Trabanino, yirmi yıldan fazla bir süre önce bir tıp öğrencisi olarak hastanesini dolduran alışılmadık sayıda KBH hastası fark etti.

"Genç insanlardı, diyaliz tedavisi verecek bütçemiz ya da kapasitemiz olmadığı için ölüyorlardı. Elimizden gelenin en iyisini yaptık ama ölmeye devam ettiler ve daha fazla hasta gelmeye devam etti."

O zamandan beri Meksika, Nikaragua, Kosta Rika ve Panama'da benzer salgınları araştırmaya başladı.

Orta Amerika'daki bölgedeki maksimum sıcaklık haritalarına bakarsanız, hastalığı tanımladığımız bölgeler, sıcak noktalar ile eşleştiğini fark edeceksiniz" diyen uzman şöyle devam etti:

"El Salvador ve Nikaragua - her yıl CKD nedeniyle en yüksek ölüm oranına sahip ülke için birincilik için savaşıyoruz. Ölüm oranlarımız beklediğimizden yaklaşık 10 kat daha yüksek. Yeni hasta sayısı çok fazla."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *