ANASAYFA arrow right Ekonomi

Uzmanlar Financial Times'a konuştu: Gerçek işsizlik rakamlarını hesaplamak zor

Uzmanlar Financial Times'a konuştu: Gerçek işsizlik rakamlarını hesaplamak zor
YAYINLAMA: 05 Ocak 2021 / 17.37
GÜNCELLEME: 05 Ocak 2021 / 17.37
FT, Türkiye'nin işsizlik sorununu gündeme taşıdı. Salgınının istihdam üzerinde olumsuz etki yarattığını belirten uzmanlar, Türkiye'de gerçek işsizliği hesaplamanın zor olduğunu belirtti.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'nin kanayan yarası işsizlik problemini ele aldığı haberinde konuyu uzmanlara sordu. Coronavirus salgınının istihdam üzerinde olumsuz etki yarattığını belirten uzmanlar, Türkiye'de gerçek işsizlik rakamlarını hesaplamanın zor olduğunu belirtti.

Yayınlanan son verilere göre, Türkiye’deki genç işsizlik Eylül 2020 tarihinde yüzde 24 olarak açıklandı. Ülkedeki 15-24 yaş arası gençler kendilerini Coronavirus ile daha da şiddetlenen bir istihdam kriziyle karşı karşıya buldu.

Financial Times’ta yer alan habere göre, uzmanlar Türkiye’deki genç işgücünü istihdam etme sorununun, ülke ekonomisinde uzun süreli zararları olacağı görüşünce.

Türkiye’de yaşayan lojistik mezunu Ozan Yılmaz, diplomasının iş bulması konusunda doğru yol olduğunu ummuştu. Ancak, mezuniyeti üzerinden bir yıldan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen hâlâ iş bulamadı.

Tecrübe için çalışmaya başlamak lazım

İstanbul’da annesiyle birlikte yaşayan Yılmaz, işsizlik sürecini “Her zaman iş arıyorum, bazen görüşmelere de çağrılıyorum ancak bir şey çıkmıyor. Tecrübe istiyorlar ancak onu edinmek için de bir yerde çalışmaya başlamak lazım” ifadeleriyle açıkladı, hatta deneyim kazanabilmek için parasız da çalışabileceğini söyledi.

Pandemi sürecinin şartları daha da kötüleştirdiğini vurgulayan Yılmaz, “Ne yazık ki çoğu çalışan çok gergin” dedi.

Yılmaz ayrıca, “Ailem üzerinde bir yük gibi hissediyorum. Kendi paramı kazanamayacağımı görünce, hayattan beklentisi olmayan biri gibi hissediyorum” ifadelerini kullandı.

İnsanlar işgücünü terk ediyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TOBB Üniversitesi'nden Doç. Dr. Güneş Aşık da, açıklanan işsizlik rakamlarında yaşanan düşüşün ‘aktif iş arayışında olan kişilerin sayısındaki azalmayla’ alakalı olduğunu söyleyerek, “Aktif olarak iş arayan, dolayısıyla işsiz sayılabilecek kişilerin sayısı düşüyor. İnsanlar iş gücünü terk ediyor” ifadelerini kullandı.

Çalışma yaşındaki genç nüfusun bir milyondan fazla artmasına rağmen, işgücü dışında kalan nüfusun oranı yüzde 31,1’e yükseldi. Bu rakam geçen yıl yüzde 28,7 olarak ilan edilmişti.

Gerçek rakamları hesaplamak zor

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Murat Sağman da “Gerçek işsizlik rakamlarını hesaplamak zor” diyerek, kaç kişinin işgücü dışında kaldığının bilinmediğini söyledi.

Analistler, küresel finansal krizin ardından, yüksek katma değerli sektörler yerine tüketim ve inşaata odaklanan bir ekonomik modele doğru kaymanın, son dönemlerdeki finansal dalgalanmalarla birlikte büyüme eğilimin durmasına neden olduğunu söylüyor.

Sağman da konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:

"İnşaatın etkisini azaltmaya çalışan ve diğer endüstrilere, özellikle yeni endüstrilere odaklanmaya çalışan yapısal reformlara ihtiyacımız var. Türkiye ekonomisinde gerçek bir değişime ihtiyacımız var ama bu zaman alacak."

Toparlanmanın istihdama etkisi olmadı

Türkiye ekonomisi, geçen yıl toparlanma belirtileri gösterse de, bu oranın istihdam alanında bir karşılığı olmadı. Bunun yanında, Coronavirus salgınının ekonomi üzerindeki etkisi ise istihdam oranına bir darbe daha vurdu.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Müdür Yardımcısı Gökçe Uysal da, gençlerin iş gücü piyasası içinde bulunmaları gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Bunlar uzun süre boyunca iş gücü piyasasında kalmaları gereken gençler. Bugün 20 yaşında olan ve işsizlik çok yüksek olduğu için iş aramayan biri, 40 yıl daha işgücü piyasasında kalacak."

TÜİK kimleri işsiz sayıyor?

Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son dört hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan 15 ve daha yukarı yaştaki fertler işsiz nüfusa dahildir. 2014 yılı öncesinde iş arama kriterinde referans dönemi olarak “son dört hafta” yerine “son üç ay” kullanılmaktaydı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *