ANASAYFA arrow right Eğitim

"Uzaktan eğitim için MEB bütçesine pay aktarılacak mı?"

"Uzaktan eğitim için MEB bütçesine pay aktarılacak mı?"
YAYINLAMA: 12 Ekim 2020 / 21.03
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2020 / 21.27
HDP Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep'te uzaktan eğitimde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı

HDP'li Toğrul, Selçuk'a "Uzaktan eğitim yatırımları için MEB bütçesine ilave pay aktarılması düşünülüyor mu? Tüm öğrencilere, ücretsiz internet, ihtiyacı olan öğrenci ve öğretmenlere bilgisayar gibi ekipmanların temin edilmesi konusunda girişiminiz olacak mı?" diye sordu.

Uzaktan eğitim sürecinde eğitimdeki eşitsizliklerin çok daha fazla arttığını belirten Toğrul,  "Özellikle sosyoekonomik durumu iyi olmayan düşük gelirli alt sınıflar, yoksul aile çocukları, tarım işçisi çocuklar, anadili farklı olan çocuklar ve dezavantajlı gruplar uzaktan eğitime ulaşamamış, sistemin dışında bıraktılar.  Her üç öğrenciden biri uzaktan eğitim sırasında eğitime erişim olanaklarına sahip değil."

"Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) hazırladığı 'COVID-19 Salgınında Eğitim 2020' adlı raporda yer alan 'internet bağlantısına erişimi olan öğrenciler' listesinde Türkiye, 77 ülke arasında 70’inci sıradayken 'okul çalışmaları için bilgisayara erişim' listesinde 64’üncü sırada yer aldı."

Toğrul, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

* Gaziantep’te uzaktan eğitim sürecinde online ders erişiminde düzenli olarak sorun yaşayan ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci sayısı kaçtır? Gaziantep genelinde düzenli olarak EBA’ya erişim yapabilen ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci sayısı kaçtır?

*Gaziantep’te internet erişimi olmayan öğrenciler tespit edilerek erişiminin gerçek anlamda sağlanması ve eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırılması için bakanlığınız nasıl bir planlama yapacaktır?

* Gaziantep’te çok fazlaca Suriyeli mülteci öğrenci bulunuyor. Bakanlığınız Suriyeli mülteci öğrencilerin EBA’ya bağlanması konusunda nasıl bir çalışma yürütmektedir?

* Uzaktan eğitim yatırımları için MEB bütçesine ilave pay aktarılması düşünülüyor mu?  Tüm öğrencilere, ücretsiz internet, ihtiyacı olan öğrenci ve öğretmenlere bilgisayar, grafik tablet gibi ekipmanların temin edilmesi konusunda bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

*1,8 ve 12 sınıflar yüz yüze eğitime başladıkları ilk gün bir tane maske verilmiş daha sonra ise hiçbir şekilde öğrenci ve öğretmenlere maske ve dezenfektan dağıtılmamıştır. Öğrenci ve öğretmenlere sürekli maske ve dezenfektan dağıtılmamasının nedeni nedir?

* Yüz yüze eğitim yapılan sınıfların kendi imkanlarıyla dezenfektan ihtiyaçlarını karşıladıkları ifade edilmektedir. Bakanlığınız neden yüz yüze eğitim yapılan sınıfların dezenfektan ihtiyacını karşılamıyor?

*Yüz yüze eğitim sürecinin başlamasıyla birlikte tüm okullarda, temizlik, dezenfektan, koruyucu malzeme ihtiyacının karşılanması, tüm öğretmen ve öğrencilere düzenli ve ücretsiz test yapılması konusunda bakanlığınızın bir tasarrufu olacak mıdır?

* Pandemi ile mücadelenin en önemli kurallarından birisi de temizliktir. Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okullardaki temizlik görevli sayısını artırmayı düşünüyor musunuz? Mevcut durumda okullardaki temizlik görevlisi sayısının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Hali hazırda her okulda ortalama kaç temizlik personeli bulunmaktadır?

* Koordinasyonu il milli eğitim müdürlüklerince yapılacak olan dağıtılması düşünülen 500 bin tabletin ne kadarı Gaziantep’e dağıtılacaktır? 500 bin tabletin dağıtımında öncelikli kriteriniz neler olacaktır?

* Devlet okullarında yüz yüze eğitim koşullarının hazır edilmesi konusunda bakanlığınız ne gibi önlemler aldı?

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *