ANASAYFA arrow right Sağlık

Uykusuz kalan kişilerde bağışıklık sorunları görülüyor

Uykusuz kalan kişilerde bağışıklık sorunları görülüyor
YAYINLAMA: 29 Ağustos 2021 / 20.28
GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2021 / 20.29
Tehlikeye karşı verilen savaşın, stres ve kaygının üstüne kişinin bir de uykusuzluk yaşamasının zararın katlanmasına neden olduğunu belirten Klnk. Psk. Erdem, bu durumda vücudun geceleri uyku halinde salgıladığı melatonin hormonunu üretemediğini, bunun sonucunda ise biyolojik saatte bozulmalar ve bağışıklıkta sorunların ortaya çıktığını söyledi.  

Erdem, kaygı ve stresle işlevleri bozulan bireylerde afet sonrasındaki dönemlerde iştahsızlıkla beraber kilo kaybı, uyku problemleri, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, yorgunluk, bağırsak problemleri, cilt sorunları ve birçok psikopatolojinin görülmesinin de muhtemel olduğunun altını çizdi.

Ülkemizde birçok bölgede art arda yaşanan orman yangınları, sel felaketleri birçoğumuzun yoğun bir stres ve kaygı yaşamasına neden oluyor. Bu afetlere birebir maruz kalanlar ise bizden çok daha büyük travmalar yaşıyor. Psikolog Fundem Ece Erdem, bu dönemde psikolojimizi sağlam tutmak için yapılabilecekleri anlattı. 

Ülkemizde son günlerde yaşanan yangınlar hepimizi derinden etkiledi. Ancak afetle mücadele eden gönüllüler ve doğrudan afetinetkilerine maruz kalan kişiler, hepimizden daha fazla fizyolojik ve psikolojik olumsuz etkiler yaşıyor. Afetten sonraki dönemde evsiz kalmak, yaşam alanının ya da gelir kaynağının yok olması gibi durumların kişinin yüksek düzeyde kaygı hissetmesine neden olduğunu hatırlatan Psikolog Fundem Ece Erdem, “Yaşanan stres ve kaygıyla, vücudun yüksek düzeyde kortizol salgılaması kaçınılmazdır. Yüksek kortizol, organizmayı harekete geçirecek gücü ve motivasyonu sağlasa da çok uzun süreler bu hormonun salgılanması, bireyin bilincinde ve vücudunda sorunlar ortaya çıkmasına neden olur. Sindirim sisteminde kalıcı olabilecek bozulmalar, bağışıklık sisteminin zarar görmesi, panik durumunda hissettiren duygusal sorunlar, öğrenme güçlüğü gibi bellek sorunları, depresyona yatkınlık, kalp çalışmasında düzensizlik, kas ağrıları gibi problemlerin de ortaya çıkması muhtemeldir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *