ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Utanç verici bir davranış

Utanç verici bir davranış
YAYINLAMA: 18 Haziran 2020 / 19.46
GÜNCELLEME: 18 Haziran 2020 / 19.46

Milletvekillerinin maaş artışına yönelik yasal düzenlemeyle ilgili Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in referandum önerisine her kesiminden destek sürerken, referanduma gidilmesi halinde yüzde 99 oranında ret oyu çıkacağı, halkın açlık sınırında yaşadığı bir dönemde yapılanların utanç verici olduğu vurgulandı.

Kalite Derneği Başkanı Ali Peri, milletvekili maaşından önce kıyak emeklilik olayımın sona erdirilmesini isteyerek, “Aslında en önemlisi kıyağı emeklilik, iki dönem/milletvekili olan ömür boyu milletvekili emekli maaşı alıyor. Buna ne hakları var? Milletvekilliği dönemlerinde zaten en yüksek maaşı alıyorlar vekillikleri sona erdikten sonra verilen maaş da derhal kesilmeli. Hiç kimse ömür boyu dişinden tırnağından artırarak verdiği vergilerle bu insanlara maaş bağlanmasını istemez. Kimsenin bunu halktan talep etmeye hakkı yok. Böyle bir uygulama başka hiçbir ülkede yok. Örneğin insanlar bir avukata vekalet verdiğinde takip ettiği dava sonuçlanınca vekaletini geri alıyor. Milletvekilliği de aynı olmalı. 25 Yılı doldursun emekli maaşını alsın. Sezer’in tavrı yerinde, destekliyorum” dedi.

Sanayici Beşir Demircioğlu milletvekillerinin maaş artışının yersiz ve haksız olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Sezer’in tavrını desteklediğini ifade etti. Demircioğlu, “Ülke kan ağlıyor, kriz insanları perişan etmiş, işsizlik her gün artıyor, insanlar açlık sınırında yaşıyor, bir tüp 15 milyon lira olmuş, 65 milyon insanın 25 milyonu aç. Bu gerçekler meydandayken milletvekilleri maaşını artırmakla uğraşıyor, böyle sorumsuzluk olur mu?” dedi.

Demircioğlu, “Böyle bir ortamda maaşlarını artıracaklarına fedakarlık edip maaşlarında indirime gitmeliler. Bugün bir milletvekilinin maaşı 28 asgari ücretli insanın maaşına tekabül ediyor. Yani bir milletvekili 28 ailenin maaşını alıyor, bu vicdan mı? El insaf, bari zam yapmasınlar. Cumhurbaşkanının bu konuyu referanduma götürme çok yerinde bir karar, fakat vekiller buna yanaşmaz. Çünkü halkın yüzde 99’u maaş artışını reddeder. Ayrıca kıyak maaşın yanı sıra kıyak emeklilik de kaldırılmalı. Milletvekili sayısı 300’e, Bakan sayısı 12’ye düşürülmeli” dedi.

Genel İş Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Ali Güdücü de milletvekillerinin maaş artışını doğru bulmadığını ifade ederken, ülkenin içinde bulunduğu durum meydandayken, milletvekillerinin yaptığının çok ayıp bir davranış olduğunu söyledi. Güdüdü, ‘Bu ancak utanması olmayanların yapacağı şey, pes denilecek boyutta. Ülkede binlerce insan işsiz ve açken, 122 milyon liraya çalışan milyonlarca insan varken milletvekillerinin maaşlarını 5 milyara yükseltmesini utanç verici buluyoruz. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in tavrı olumlu ve gerçekten takdire layık. Sanıyorum siyasetten gelmediği için haksızlıklara karşı tepkisi gösterebiliyor. Halk her gün batağa saplanırken, milletvekillerinin maaşını yükseltmesini utanç verici buluyor ve bu hareketlerini kınıyorum” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *