ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üst kurulların yapılandırılması için toplantı düzenlendi

Üst kurulların yapılandırılması için toplantı düzenlendi
YAYINLAMA: 30 Kasım 2022 / 17.54
GÜNCELLEME: 30 Kasım 2022 / 17.54
Kamunun yeniden yapılandırılması çerçevesinde, dün yapılan toplantıda on madde üzerinde anlaşma sağlandı.

Kamunun yeniden yapılandırılması çerçevesinde, üst kurullara dönük yapılandırma çalışmaları da sürerken, dün üst kurul başkan ya da yetkilileri ile yapılan toplantıda, on madde üzerinde anlaşma sağlandığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, üst kurulların yeniden yapılandırılmasına dönük hazırlanacak yasa taslağının temelini oluşturan tartışma metninde yer alan başbakana veto yetkisi ifadesinin ağır bulunduğu, bunun yerine kurulun ikincil düzenlemeleri konusunda ilişkili bakanlığın bir aykırılık görmesi halinde yargıya müracaat etmesi görüşünün benimsendiği bildirildi.

Üst kurullarla ilgili hazırlanacak düzenlemenin bir rehber niteliği taşıdığını belirten yetkililer, kurulların üç-altı ay içinde kendi teşkilât düzenlemelerini kendilerinin yapacaklarını kaydettiler. Türkiye’de yaklaşık 200 üst düzey kurum olduğunu anlatan yetkililer, bu çalışmanın bir rehber oluşturacağını vurguladılar.

Görevlendirilecek kişilerin liyakat ölçüsü olarak, bazı şartları tartışma metnine soktuklarını anlatan yetkililer, bu görevlere herkesin gelişigüzel gelmesini istemediklerini söylediler. Kurula seçilecek hukukçuların birinci sınıf hakim ya da savcı olması, yöneticilerin tecrübeli olması yönünde düşünce olduğunu anlatan yetkililer, on yıllık tecrübe konusunda toplantıda farklı görüşler bulunduğunu, hatta 13-15 yıl tecrübeye sahip olunması gerektiğini anlattılar. Bu arada kurullara seçilecek üye sayısında ise yedi üye olmasının şart olmadığı, en fazla üye sayısının kaç olacağının taslakta yer alacağı söyleniyor.

Denetim konusunda da, mali ve performans konularında Sayıştay‘ın denetimi, ayrıca hukuk ile kamuoyu denetiminin ön görüldüğünü ifade eden yetkililer, kurulların karar verirken, dışarıdan herhangi bir müdahale ile karşılaşmayacaklarını ifade ettiler.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *