ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ürünlerin tamamında karaborsa var parayı çiftçi değil, tüccar kazanıyor

Ürünlerin tamamında karaborsa var parayı çiftçi değil, tüccar kazanıyor
YAYINLAMA: 05 Ekim 2020 / 21.36
GÜNCELLEME: 05 Ekim 2020 / 21.51
Birlikler, kooperatifler kurulmazsa çiftçi tüccara boyun eğmek zorunda

Kuru üzüm fiyatlarının çok ucuz olduğu tespitini yapan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çiftçinin ürettiği ürünlerin tamamında karaborsacılık var” ifadelerini kullanırken, “Hiçbir çiftçi ürününü kazancıyla satamazken, aynı ürün markette 3-4 katı fiyatına satılıyor. Parayı çiftçi değil, tüccar kazanıyor. Birlikler, kooperatifler kurulmazsa, ağız birliği olmazsa çiftçi tüccara boyun eğmek zorunda” dedi.

Gaziantep genelinde 4 bin 700 dekar da üzüm bağcılığı yapılıyor

Gaziantep genelinde 4 bin 700 dekar da üzüm bağcılığı yapıldığını söyleyen Çolak, “TEKEL faaliyette olduğu zamanlarda kentimizde 20-25 bin dekar da üzüm bağcılığı yapılıyordu, ama bu kurum kapatılınca çiftçilerimiz bu işi yapmamaya başladılar. Nedeni ise üzümünü tüccara satmayan çiftçi TEKEL’e satıyordu, bir alternatifi vardı. Bu kurum kapandığı için üreticilerimizin alternatifi kalmadı. Dolayısıyla ilçelerimizde dahil olmaz üzere üzüm yetiştiriciliğine rağbet kalmadı” diye açıklamada bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi alım yapmalı

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapması gerektiğinin altını çizen Başkan Çolak, “TMO, birçok ilin ürünün alımını yapıyor. Ancak kentimizin ürünlerini almıyor.

İl dışından gelen tüccarlar yaş üzümün kilosunu 1 liraya aldı. Bu para işçilik ve alın terinin karşılığı bile değil. Fakat zor durumda kalan çiftçi 1 liraya vermek zorunda kaldı. 18 işçi günde 3 ton üzüm topluyor. İşçinin günlüğü 100 lira, 18 işçinin toplamı bin 800 lira yapıyor, 3 ton üzüm 3 bin lira para ediyor. İşçi parası çıktığında geriye bin 200 lira kalıyor. Bu paranın içerisinde gübre, ilaç, mazot ve gider girdiler var. Fiyatlar doyurucu olsa üzüm üretimi artar” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.

Tohum seçiminde hiçbir zaman ziraat odamızın bilgisi alınmadı

Şahinbey Belediyesi’nin dağıttığı tohum yardımına değinen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasına şöyle devam etti: “Şahinbey Belediyesi tadımlık değil, doyumluk destekler verdiği için teşekkür ediyorum. Biz karşılığını ürünleri iyi yetiştirerek vermeye çalışıyoruz. Sert buğday, ekmeklik buğday dağıtıldı, 2-3 çeşit arpa dağıtımı yapıldı, bunların bölgemize uyum sağlayıp sağlamayacağını bilmiyoruz. Çünkü geçen yıl çiftçilerimiz sıkıntılar yaşadı. Bir zamanlarda kırmızı mercimek bölgemizin en iyi ürünleri arasındaydı, şimdi ne yazık ki neredeyse tohumunu kaybedecek noktaya geldik. Tohum seçiminde hiçbir zaman ziraat odamızın bilgisi alınmamıştır. İşin mutfak kısmında olan bizleriz, üretim yapıyoruz. Hangi çeşidin hangi bölge de daha iyi yetişeceğini en iyi Ziraat Odaları bilir. Bunları he sene söylememize rağmen bu yıl yine fikrimiz alınmadı. Fakat Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na ve ekibine güveniyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *