ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretimin kalitesi, performans içinde önemli bir anahtardır

Üretimin kalitesi, performans içinde önemli bir anahtardır
YAYINLAMA: 12 Ekim 2021 / 13.41
GÜNCELLEME: 12 Ekim 2021 / 13.41
Kalitenin, tatmin edici bir üretimin en düşük maliyetle ve tüketicilerin ihtiyaçlarının hemen giderebilme yeteneği olarak tanımlanabileceği kaydedildi.

Milli Prodüktivite GAB Müdürü Kutlu Çakır, kalitenin en önemli üç yönünün kalitenin yaratılması, korunması ve geliştirilmesi olduğunu ifade etti. Çakır, bu üç unsurun sürekliliğinin sağlanmasının hataların araştırılması ve nedenlerinin ortadan kaldırılmasını gerektirdiğini ifade etti.

Çakır, “İşletmede kalitenin standartlara uygunluğu ‘sıfır hata’ kavramıyla açıklan-makta. Sıfır hata, hata nedenlerini araştırıp, ortadan kaldırmaya çalışır, ancak hatanın tamamen ortadan kaldırılması mümkün değil. Fakat hata nedenlerini bilip ona göre gerekli önlemler alınabilir. Sıfır hata kavramı işletmenin tüm sürecinde durmadan devam ettirilen iyileştirme arzusunu açıklar. Örneğin üretim, yönetim ve ticari süreç gibi. Üretimin kalitesi işletmenin toplam performansı içinde önemli bir anahtar role sahiptir. Ancak toplam kalite içinde işletmenin sosyal ve endüstriyel organizasyonun da önemli bir yeri vardır. Sıfır hata konusunda tüm insanları motive etmek gerekir. Sıfır hatanın gerçekleştirilmesi konusunda gelişme birbirini izleyen evrelerle sağlanabilir” dedi.

Sıfır hatada gelişmenin kalitede kabul edilebilir bir düzey, bozukluk sayısının azalması gibi ölçülere uymayı gerektirdiğini söyleyen Çakır, “Sıfır hatanın sağlanmasında iki temel ilke dikkate alınmakta. Bunlardan birincisi, ön kontrolle son kontrolün bütünleşmesi, İkincisi sıfır hata konusunda kuruluşun tümünde bir motivasyon yaratılmasıdır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *