ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretimde maliyet düşerse istihdam da artar

Üretimde maliyet düşerse istihdam da artar
YAYINLAMA: 25 Ocak 2023 / 12.32
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2023 / 12.32
GTO başkanı Mehmet Aslan, üretim maliyetlerinin düşürülmesi durumunda hem ihracatın hem de istihdamın artacağını söyledi.

Aslan, yaptığı açıklamada, özellikle yüksek enerji maliyetleri ve nakliye sorunu nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Dünyada en pahalı enerjiyi Türk sanayicilerinin kullandığına dikkat çeken Aslan, “Daha fazla üretim için başta enerji olmak üzere diğer girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda yetkililerin yeniden bir düzenleme yapması gerekir. Dünya pazarlarında daha iyi rekabet edebilmesi için bu çok önemli bir konu” diye konuştu.

Aslan, başta Gaziantep olmak üzere doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerden Avrupa ülkelerine ihracat yapan firmaların, batıdaki firmalara oranla nakliye konusunda dezavantajlı olduğuna dikkati çekti.

Doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinin ekonominin gelişmesine hız kazandırılması için bölgesel kalkınmanın sağlanmasının gerekli olduğunu kaydeden Aslan şöyle konuştu: “Bölgesel bazda baktığımız zaman Gaziantep, ekonomik alandaki tüm sorunlarını çözmüş gözüküyor. Ancak, gerçek böyle değil. Gaziantepli sanayicilerin ve iş adamlarının da büyük sorunları var. Çok zor şartlarda üretim ve ihracat yapan firmalarımızın da desteğe ihtiyacı var. Gaziantep’in yıllık 2,5 ancak, bu potansiyel özellikle uzun yıllar süren Irak ambargosu nedeniyle istenilen gelişmeyi sağlayamadı. Bölgemiz, son on yıllık ekonomik gelişmelerden olumsuz yönde etkilendi. Oysa, çok büyük potansiyelimiz var. Başta enerji olmak üzere üretimde girdi maliyetleri düşürülüp, navlun desteği sağlanması durumunda ihracatımızı arttırıp, daha fazla istihdam yapabiliriz.”

Gaziantep’in ekonomik kalkınmasına ivme kazandırılmasının doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinin ekonomik gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını kaydeden Aslan, şöyle devam etti:

“Bir çiçekle bahar gelmez. Biz, bunun bilincindeyiz ve bu nedenle bölgede sadece Gaziantep’in ekonomik alanda gelişmesinin yeterli olmadığını biliyoruz. Önemli olan, bölgesel kalkınmanın sağlanması. Ancak, şunun da bilinmesi gerekir ki Gaziantep’in ekonomik durumu, bölge ekonomisi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle, ‘Gaziantep ekonomik sorunlarını çözüme kavuşturdu, hiçbir sorunu yok’ yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Gaziantep Sanayisinin de desteğe ihtiyacı var. Siirt, Batman, Şırnak gibi illere sağlanan ekonomik teşvikler Gaziantep’e de sağlansın.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *