ANASAYFA arrow right Ekonomi

Üretim artırılmadığı sürece işsizlik azalmaz

Üretim artırılmadığı sürece işsizlik azalmaz
YAYINLAMA: 11 Haziran 2021 / 21.10
GÜNCELLEME: 11 Haziran 2021 / 21.17
Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Nisan ayında bir önceki aya göre 275 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin kişi olurken, işsizlik oranı ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 13,9 seviyesinde gerçekleşti

İşsizlik rakamlarını değerlendiren DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, işsizliğin açıklanandan daha fazla olduğunu dile getirirken, “DİSK-AR’ın yaptığı araştırmaya göre ülkemizde işsizlik 9 milyon civarındadır. Türkiye’de üretim artmadığı sürece işsizlik azalmaz” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’in sürekli göç aldığını hatırlatan Güdücü, “Kod-46 ile birçok emekçi işinden atıldı. 10-15 yıldan beri aynı iş yerinde çalışan 60-70 kişi hırsızlık suçlaması ile işten atılmaz. Aslında en büyük ahlaksızlık, insana iftira atmaktır. İnsanı işten çıkarabilirsiniz, ama ahlaksız yaptı denilerek işten atanlar ilk önce kendileri aynaya bakmalılar” dedi.  

Güdücü, “TÜİK, Nisan 2021 dönemi gösterge işsizlik oranı olarak ifade ettiği mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranını yüzde 13,9 ve TÜİK’in âtıl işgücü olarak adlandırdığı, DİSK-AR’ın ise geniş tanımlı işsizlik olarak ifade ettiği oranı yüzde 27,4 olarak açıkladı. Böylece mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı son bir yılda 0,2 puan, bir aylık dönemde ise 0,9 puan, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) oranı ise son bir yılda 0,6 puan azaldı ve son bir aylık dönemde ise 0,9 puan arttı” diye konuştu.

Dar tanımlı işsiz sayısının Nisan döneminde bir önceki yıla göre 531 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin olarak gerçekleştiğini söyleyen Güdücü, dar tanımlı işsizin ise son bir ayda 275 bin kişi arttığının altını çizdi. “Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Nisan 2021’de 9 milyon 837 bin olarak gerçekleşti. Nisan 2020’de 9 milyon 187 bin mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 650 bin kişi arttı” açıklamasını yaptı.

Bölge Temsilcisi Güdücü, “TÜİK’in yeni kullanmaya başladığı metodolojiye göre açıklanan aylık veriler oldukça sınırlı bir kapsama sahip. Aylık verilerde daha önceki TÜİK metodolojisinde yer alan pek çok ayrıntı yer almıyor. Örneğin istihdam olup çalışmayanlar aylık verilerde yok. Bu nedenle salgın döneminde istihdamda görünüp işbaşında olmayanların sayıları ile iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı, ümidini kaybeden işsizlerin sayısı ve genç işsizliğe ilişkin ayrıntılar TÜİK’in aylık verilerinde yer almıyor. O nedenle aylık veriler detaylı analiz yapmak için yeterli değil” tespitinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *