ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üreticisine ‘bekleyin’ önerisi

Üreticisine ‘bekleyin’ önerisi
YAYINLAMA: 11 Ocak 2023 / 17.22
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2023 / 17.22
Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, rekoltenin yüksek olması ve güneydoğu tarım satış kooperatifleri tarafından alıma başlanmaması nedeniyle antepfıstığının çok düşük fiyattan satıldığını söyledi.

Kepçe, şu anda kırmızı kabuklu antepfıstığının kilosunun 2 milyon-3 milyon TL arasında değişen fiyatlarda satıldığına dikkat çekti. Üreticilerin satış için acele etmemesini isteyen Kepkep, “Şu anda, piyasaya çok fazla miktarda antepfıstığı sunulduğu için, ürün gerçek değerinin yarısına satılıyor. Antepfıstığının kilosunun 4 milyon TL’nin üzerinde olması gerekir. Üreticinin mağdur olmaması için satış için aceleci davranmayıp beklenmesi en uygun yoldur” dedi.

Antepfıstığının uzun süre depolanma özelliği olmasının Üretici açısından büyük bir avantaj olduğuna dikkat çeken Kepkep, şöyle konuştu: “İyi koşullarda kurutulup, rutubet olmayan bir ortamda depolanan kırmızı kabuklu antepfıstığı, 12 yıl özelliğini kaybetmeden koruyabilir. Bu özellik, Üretici açısından son derece önemli. Rekolte 100.000 tonun üzerinde. Güneydoğu birlik henüz alıma başlamadı. Bu zorlu dönemde, üreticinin ürünü depolayıp, sabırla beklemesi gerekir. Üreticilerimizin paraya acil olarak ihtiyacı varsa az miktarda ürün satışı yapması kendi yararlarına olacaktır. Bilindiği gibi antepfıstığı iki yılda bir çok mahsul veriyor ve önümüzdeki yıl rekolte çok düşük olacak. Üreticilerimiz bunu da göz önünde bulundurarak, satış için aceleci davranmamalı.”

Kepkep, antepfıstığı üreticisinin daha fazla mağdur edilmemesi için başta fındık olmak üzere diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi destekleme kapsamına alınması ve güneydoğu birlik tarafından makul bir fiyattan alımlara başlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *