ANASAYFA arrow right Ekonomi

Üreticinin yüzde 20-30’u bankalara borçlu

Üreticinin yüzde 20-30’u bankalara borçlu
YAYINLAMA: 12 Temmuz 2020 / 21.02
GÜNCELLEME: 12 Temmuz 2020 / 21.10
“Süt fiyatlarının yem fiyatları oranının artması gerek”

Üreticilerin en büyük giderinin yem olduğu tespitini yapan Gaziantep İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Şimşek, süt fiyatlarının yem fiyatları oranın artması gerektiğinin altını çizdi. “Yem zamlandığında sütün de zamlanması lazım. Bin 500 üyemiz varken, şu anda 700’e düştü. Çünkü para kazanamayan üretici ineklerini kesmek zorunda kaldı. Sektörümüz küçülmeye doğru gidiyor” dedi ve yukarıdaki başlığı söyledi; “Üreticilerin yüzde 20-30’u bankalara borçlu.”

9-10 bin liraya satılan hayvanlar 15-16 bin liraya yükseldi
Son iki yıldan beri durgun olan sektörün bu yıl az da olsa hareketlenmeye başladığını anlatan Şimşek, hayvanların fiyatlarının yükseldiğini söyledi. “9-10 bin liraya satılan hayvanlar 15-16 bin liraya yükseldi. Hayvanların olması gereken fiyatı bu. Çünkü üreticileri daha önce zarar ediyordu” ifadelerini kullandı.

Üreticilerimizin en büyük girdi maliyeti yem

Girdi maliyetleri artmasına karşın süt fiyatlarında herhangi bir artışın yaşanmamasına sitem eden Başkan Şimşek, “Üreticilerimizin en büyük girdi maliyeti yem. Çünkü iki yıl önce 60 liraya alınan yem şu anda 90-95 liraya yükseldi. Tabii bu fiyatlar yemin enerji proteinine göre değişiyor. Girdi maliyetlerinin bu kadar artmasına rağmen kazançlarda hiçbir artış yok” şeklinde açıklama yaptı.

Sektörün canlanması için hayvan ithalatı son bulmalı

Başkan Şimşek, hayvancılık sektörünün canlanması için hayvan ithalatının durdurulmasını isterken, devletin hayvancılık işi ile uğraşanlara destek vermesinin önemli olduğuna dikkat çekti. “Şu anda besilik hayvan ithalatı yapılıyor. Dolayısıyla dışarıdan hayvan gelince üreticilerimiz hayvanlarını değerinde satamıyor, satamayınca zarar ediyor. Sektörümüzün bu durumda olmasının nedeni ithal hayvan getirilmesi” değerlendirmesinde bulundu.

Küpelemenin birliklere verilmesini istiyoruz

Gaziantep İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Şimşek, et kesim fiyatlarının yükselmesi ile sektörde az da olsa canlanma kaydederken, “Hayvanların kilogram kesimi 40 liraya kadar yükselince 250 kilogramlık hayvan 10 bin liraya yükseldi” ifadelerini kullandı, konuşmasına şöyle devam etti: “Daha önce hayvanları küpeleme işlemini birlikler yapıyordu, ama Tarım ve Orman Bakanlığı bu görevi il müdürlüklerine verdi. Küpelemeyi birlik yaptığında üretici desteğini zamanında alabiliyor, ancak küpeleme ile tohumlama birbiri ile uyumlu olmadığında destek alamıyor. İnşallah bu işin yeniden birliklere verilmesini istiyoruz, bu yönde de bir çalışma olduğunu duyuyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *