ANASAYFA arrow right Ekonomi

Üreticinin sırtından büyük vurgunlar yapılıyor

Üreticinin sırtından büyük vurgunlar yapılıyor
YAYINLAMA: 06 Temmuz 2020 / 21.14
GÜNCELLEME: 07 Temmuz 2020 / 12.28
Gaziantep Ticaret Borsası’nın ülke geneli 388 bin Antepfıstığı rekolte tahminine bir tepki de Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolaktan geldi. Çolak, bu yıl Antepfıstığı rekoltesinin 200 bin tonu geçmeyeceğini savundu

Çiftçilere ve üreticilere Gaziantep Fıstık Birliği veya Kooperatif kurmaları çağrısında bulunan Başkan Çolak, fıstık üreticisinin ve çiftçisinin sırtından büyük vurgunlar yapıldığına dikkat çekti. “Gaziantep’te fıstık stoklayanların sayısı 20 kişiyi geçmez. Bunların kim olduğunu Gaziantepliler çok iyi biliyor. Yakında fıstık hasadı başladığında kilosu 10-15 liradan toplayacaklar, kuruttuktan sonra ilerleyen zamanlarda kilosunu 80-90 liraya satacaklar. Dolayısıyla üreticinin üzerinden büyük bir vurgun yapılıyor” dedi.

Amaç, tüccarın ekmeğine yağ sürmek

Fıstık hasadının Ağustos itibariyle başlayacağını ifade eden Çolak, “Sahayı gören kişi sayısı çok az. Çünkü sahayı gezmeden, görmeden söylentilerle rekolte tahminleri yapıyorlar. Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 280 bin ton, Gaziantep Ticaret Borsası 388 bin ton Antepfıstığı rekoltesi olacağını açıkladı. Şimdi sormak istiyorum; 388 bin ton fıstık nerede? Bu kadar fıstık dile kolay. Yapılan açıklamalar fıstık üretisi çiftçilerimize büyük bir ihanettir. Amaç tüccarın ekmeğine yağ sürmektir. Fıstık çok, fiyatları yüksek tutmayın, çiftçi nasıl olsa tüccara verecek görüşü hakim” şeklinde konuştu.

388 bin ton Antepfıstığı rekoltesi absürt rakam ve yanıltıcı

Rekolte tahminlerinin masa başında yapıldığını belirten Başkan Çolak, “Siirt ve Şanlıurfa’daki fıstık arazilerini gezen var mı?” diye sordu. “Şanlıurfa’da birçok bölgeyi dolu vurdu, haberleri var mı? Ramazan Bayramı’ndan önce esen Lodos ve mevsim normallerinin üzerindeki sıcak Antepfıstığına yüzde 15-20 zarar verdi. Kimsenin bilgisi var mı? Yakında rekolte tahminleri 500 bin tona çıkarsa şaşırmayın. Gaziantep Ticaret Borsası’nın 388 bin ton Antepfıstığı rekoltesi açıklaması absürt rakam ve yanıltıcıdır. Çiftçimize büyük zarar veriyor” diye açıklamada bulundu.

Bu yıl Antepfıstığı rekoltesi tahmini 200 bin tonu geçmez

“Uçuk rakamların söylenmesi fıstığın değer kaybetmesine neden olur. O nedenle doğru rakamlar ne ise o söylenmeli” ifadelerini kullanan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: “Antepfıstığı çabuk yetişebilen veya hemen verim alınabilecek bir ürün değildir. Ekildikten 15 yıl sonra ürün alabilirsin. Ekili alanlarımız artmakta, ama uçuk rakamlar açıklanmasına akıl erdiremiyoruz. Bu yıl Antepfıstığı rekoltesi tahmini 200 bin tonu geçmez. Çünkü fıstığı önceki yıl gördük, geçen yıl gördük, bu yıl da gördük.”

Gaziantep Fıstıkçılar Birliği veya kooperatifini kurmamız lazım

Başkan Çolak, daha önce Güneydoğu Birlik bulunduğunu kaydederken, “Çiftçilerimiz ürünlerini götürüp satıyordu, ama işin içine siyaset girince kapandı. Üreticilerimizin bir araya gelerek Gaziantep Fıstıkçılar Birliği veya kooperatifini kurması lazım. Birlik ve kooperatif kurulduğunda, üreticinin ürününü satamama korkusu olmaz ve tüccara satmaz. Şehitkamil ilçesinde Kiraz Birliği’nin kurulmasıyla fiyatlar yükseldi ve korunduysa, fıstıkta da aynısı olacak” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *