ANASAYFA arrow right Ekonomi

Üretici, yem fiyatları karşısında çaresiz

Üretici, yem fiyatları karşısında çaresiz
YAYINLAMA: 24 Eylül 2021 / 20.57
GÜNCELLEME: 24 Eylül 2021 / 21.12
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, küçükbaş hayvancılık destekleme başvurularının 31 Ekim’e kadar devam edeceğini açıkladı

Desteklemeden faydalanmak isteyen üyelerin 31 Ekim tarihine kadar müracaatlarını yapmaları konusunda uyaran Türkman, koyun başına 30, keçi başına ise verilen 35 lira desteğin yetersiz olduğunu, hayvan başına verilen desteklemenin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Desteklemeler çiftçinin maliyetlerini karşılamıyor

Ödenen desteklemelerin çiftçilerin maliyetlerini karşılamadığını sözlerine ekleyen Türkman, gelirlerin giderleri karşılamadığına dikkat çekti. “Bir küçükbaş hayvana yılda 200 kilogram yem verseniz 3 liradan yılda 600 lira yapar. Verilen destek sadece hayvanın bir aylık yem maliyetini karşılar. Gerçekten maliyetler üreticinin belini büküyor. 50 kilogram bir torba yem 140-160 lira arasında değişiyor. Beyaz saman 80 kuruş, kırmızı mercimek samanı 2 bin 200 liraya yükseldi. Serbest piyasada 2 bin 700 liraya satılan arpa ofis aracılığıyla 2 bin 100 liraya satılıyor. Dolayısıyla yem fiyatları istediğimiz seviyede değil. Üreticiler, yem fiyatları karşısında çaresiz” tespitini yaptı.

Hizmeti üyelerimizin ayağına götürüyoruz

Başkan Türkman, “Başvuruları sadece birlikten almıyoruz. Üyelerimizin yorulmasın diye arkadaşlarımız Pazartesi günü Yavuzeli, Salı günü Araban, Çarşamba günü İslahiye, Perşembe günü Nurdağı ve Cuma günü de Nizip’e giderek, başvuruları alıyorlar. Şehitkamil, Şahinbey ve Oğuzeli’nde oturanlar ise müracaatlarını birliğe yapıyorlar. 2020 yılında koyun başına 30, keçi başına 35 lira ödendi. 2021 yılı destekleme ödemeleri de aynı rakam üzerinden ödeneceği öngörülüyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Koyun ve keçi başına ödenen destekleme arttırılmalı

Koyun ve keçi başına ödenen destekleme miktarının arttırılmasını isteyen Türkman, “Büyükbaş hayvancılık desteklemeleri buzağı üzerinden ödeniyor. Tüm resmi işlemler tamamlandıktan sonra bir buzağıya 600 lira destek veriliyor. Bir ineğin fiyatı 15-16 bin, koyunun ise bin 500 olarak hesaplarsak, 10 koyun bir inek ediyor. Buzağıya 600 lira destek ödeniyorsa bu rakamı 10’a böldüğümüzde küçükbaş hayvan başına 60 lira destek verilmesi lazım” dedi.

Ağustos ayında 460 üyemize bin 800 ton arpa dağıttık

Arpa dağıtım konusuna değinen Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi: “Üreticilerimiz mağdur olmasın diye arpa müracaatları için ilçelere gidiyoruz. Müracaatları aldıktan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’nin birliğimize tahsis ettiği arpayı orantılı bir şekilde dağıtıyoruz. Ağustos ayında 460 üyemize bin 800 ton arpa dağıtımı yaptık. Eylül ayında ise bin 400 ton arpanın dağıtımı yapmayı düşünüyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *