ANASAYFA arrow right Güncel

Üretici satamamak, tüketici alamamaktan şikayetçi

Üretici satamamak, tüketici alamamaktan şikayetçi
YAYINLAMA: 06 Temmuz 2022 / 21.25
GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2022 / 21.25
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, bazı kurumların kurbanlık hayvan fiyatlarını düşük açıklamasının üreticilere zarar verdiğini söyledi

Gaziantep’te kurban hayvan sayısı bakımından sıkıntı olmadığını vurgulayan Türkman, insanların alım gücünün geçen yıllara oranla düştüğünü dolayısıyla bununda talepte bir daralma yaşanmasına neden olduğu tespitinde bulundu. “Geçen yıl şehrimizde 69 bin civarında küçükbaş, 12 bin 300 civarında da büyükbaş kurban kesildi. Bu sene ise bu rakamların yakalanacağını düşünmüyoruz. Çünkü üretici satamamaktan, tüketici ise alamamaktan şikayetçi. Yani üretici de tüketici de memnun değil” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalmasına karşın satışların devam ettiğini hatırlatan Türkman, “Şehitkâmil İlçesi’nde 2, Şahinbey İlçesi’nde ise 4 noktada üreticiler kurban satışlarını gerçekleştiriyor. Ayrıca köylerde de satışlar devam ediyor. Açıkladığımız fiyatların altında hayvan satanlar var. Bir kişi kilogramı 55 liraya hayvan almış olabilir, ancak hayvanın nasıl olduğuna bakmak lazım. Bu sene üreticilerin eline hayvan kalabilir, fakat bayramdan sonra canlı hayvan ihracatı açılır ve Et ve Süt Kurumu da elde kalan hayvanların bir kısmını alırsa üreticilerimiz rahatlar” dedi.

Kurumların düşük fiyatları açıklaması üreticilere zarar veriyor

Bazı kurumların fiyatları düşük açıklamasının sektöre büyük zarar verdiğine dikkat çeken Başkan Türkman, “Kızılay Türkiye için kurbanlık fiyatını 2 bin 475 TL olarak açıkladı. 50 kilogramlık bir hayvan 2 bin 475 liraya alınıyorsa kurbanlık fiyatı 49,5 TL’ye denk geliyor. Diyanet Vakfı ise Türkiye için kurbanlık fiyatını 2 bin 250 TL olarak açıkladı. O zaman 50 kilogramlık bir kurbanlık hayvan 2 bin 250 liraysa o zaman kurbanlık fiyatı da 45 TL’ye denk geliyor. Bu rakamlarla kurban vasfı taşıyan hayvan kesilir mi? Bilemiyoruz. O nedenle açıklanan rakamlar çok düşük ve üreticiye zarar veriyor. Çünkü bu rakamlara hayvan bulmak çok zor” diye belirtti.

Vatandaş, kurbanlıklarını görüp almalı

Kurumların kurbanlık fiyatlarını açıklarken çok dikkatli olması uyarısında bulunan Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şu kelimelerle sürdürdü: “Üreten insanlar olarak bu fiyata kurban bulamıyoruz. Kurumlar açıkladığı bu fiyatlar ile üreticilere zarar veriyor. O nedenle bu kurumların fiyatları açıklarken buna dikkat etmesi lazım. Vatandaş, mümkün olduğu kadar keseceği kurbanlıkları gidip-görüp almalarını istiyoruz. Bir kuruma para göndereyim diye düşünmek çok doğru değil. Kendi üreticimizden kurban alır, üreticimize sahip çıkarsak üretim devam eder.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *