ANASAYFA arrow right Ekonomi

Üretici, para kazanamadığından yavaş yavaş sektörden çekiliyor

Üretici, para kazanamadığından yavaş yavaş sektörden çekiliyor
YAYINLAMA: 02 Eylül 2021 / 20.54
GÜNCELLEME: 02 Eylül 2021 / 21.08
Kuraklık nedeniyle istenilen rekoltenin elde edilmemesi ve yem girdi maliyetlerindeki aşırı artış üreticileri zor duruma soktu

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “Yem fiyatları, süt fiyatları ve kesim fiyatları bu şekilde devam ederse maalesef hayvancılığı bırakanların sayısı artacak” uyarısında bulundu.

Yem fiyatları gerçekten üreticinin belini büküyor

Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üreticilerin para kazanamadığının altını çizen Başkan Türkman, bir işletmenin giderinin yüzde 75’ini yem oluşturduğunu belirtti. “1 litre süt satarak en az 1,5 kilogram yem almalısınız ki o işletmeyi devam ettirebilesiniz. Eğer alamıyorsanız o zaman zarar ediyorsunuz demektir. Para kazanmazsanız nereye kadar dayanabilirsiniz? Dolaysıyla imkânı olan insanlarımızın bir kısmı hayvancılığı bırakıyor. Çünkü yem fiyatları gerçekten üreticinin belini büküyor” dedi.

Gaziantep’e 6 bin 500 ton arpa geldi

Ülkemizin kurak bir yıl geçirmesi nedeniyle rekolte de büyük kayıplar yaşandığını ifade eden Türkman, Hububat alanı başta olmak üzere beklenen verim elde edilemedi. Dolaysıyla da küçükbaş ve büyükbaş hayvan yem ham maddelerinde aşırı bir yükselme oldu. Arpanın kilosunun 3 TL’ye yükselmesi hayvan üreticini çok mağdur ettiğinden TMO yurt dışından arpa ithalatına başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi, 3 ihale sonucunda 1 milyon tona yakın arpa ithal etti. Üreticiler de arpadan faydalanmak için Temmuz ayında 1000 kişi TMO’ya müracaat ettiler. Gaziantep’e 6 bin 500 ton arpa geldi. TMO’da elindeki müracaata göre arpayı dağıttı” şeklinde konuştu.

Amacımız, üreticinin uygun fiyata yem alması

Türkman, “TMO, KDV dahil vergiye tabi olmayan üreticiye arpanın tonunu 2 bin 120 liradan sattı. Bu piyasaya göre çok uygun bir rakam, ancak küçük üretici ile büyük üretici arasında bir fark oluşuyor. Küçük üretici vergiye tabi olmadığı için arpanın tonunu 2 bin 120 liradan alırken büyük üreticiler vergiye tabi olduğundan bin 980 TL’ye aldı. Bu anlamda küçük üreticiler biraz mağduriyet yaşıyor. Ağustos ayı müracaatlarını birlik olarak aldık. 480 üyemiz müracaat etti. Üyelerimiz TMO’dan 2 bin 120 liradan aldıkları arpayı birlikten 2 bin liraya alıyorlar ve tonda 120 lira kazanç elde edilmiş oluyor. Amacımız üreticilerimiz daha uygun fiyata yem ham maddesi alması” ifadelerini kullandı.

TMO’nun müdahalesinin geçici bir çözüm olduğunu anlatan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Önemli olan sorunu kökten çözmektir. Şu anda kısa vadede farklı bir çözüm yok, uzun vadeli planlama yapıp sorunu kökten çözmek lazım. Özellikle ithalata bağımlı hale geldiğimiz ürünlerin ekimi iyi planlanmalı. Onun için yurt dışından ithal ettiğimiz hububat ürünlerinin ekimi için üreticiyi teşvik etmeliyiz. O zaman ülkemiz hem ithalattan kurtulmuş olur hem de üreticinin ihtiyacı olan arpa, buğday, mısır, mercimek gibi ürünler ülkemizde yetiştirilmiş olur. İyi bir planlama yapılırsa geçici çözümler yerine kalıcı çözümler ile sorunu çözmüş oluruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *