ANASAYFA arrow right Ekonomi

Üretici, maliyet artışlarından çok büyük zarar gördü

Üretici, maliyet artışlarından çok büyük zarar gördü
YAYINLAMA: 25 Ocak 2021 / 20.41
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2021 / 22.25
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “Tarımsal ve hayvansal üretim olmazsa olmazımız. Bir ülkenin en etkin silahlarından biri de tarımsal ve hayvansal üretimdir. Çünkü gıda olmayınca hiçbir şey olmaz”

Yem fiyatlarındaki artışın devam ettiğini açıklayan Türkman, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiren işletmelerin maliyet artışlarından olumsuz etkilendiklerini belirtti.

Türkman, “İşletmelerin giderlerinin yüzde 75’ini yem oluşturuyor. Hasat döneminde arpanın kilosu 1,30 kuruş iken şimdi 1,80 kuruşa, beyaz saman 30 kuruştan 75 kuruşa, dolu çiğil 1,5 liradan 2,70 kuruşa yemin torbası ise 75 liradan 120 liraya yükseldi. Dolayısıyla 6-7 aylık zaman diliminde yem giderlerinde yüzde 100’e yakın bir artış yaşandı. Üreticilerimizde bu artışlardan büyük zararlar gördüler” dedi.

Üreticilerimiz çok zor bir dönemden geçiyor

Havaların kurak olmasının yem fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu kaydeden Türkman, “Son yağışlar, kar ve ilerleyen zamanlar ki yağışlar ot miktarını arttıracak. Yeni sezonda üretim ile beraber yem maliyetlerinin düşeceğini tahmin ediyoruz. Ancak şu an üreticilerimiz çok zor bir dönemden geçiyor. Özellikle pandemi nedeniyle lokanta ve restoranların kapalı olması nedeniyle kesim istenilen düzeyde olmadığından fiyatlarda düşük. Üreticilerin rahat bir nefes alabilmesi için kapalı olan mekanların açılması ve kesim fiyatlarının artması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Açılan küçükbaş işletme sayısı arttı

Başkan Türkman, küçükbaş işletme sayısının arttığına dikkat çekerken, “Bu artışın nedeni büyükbaş işletmelerin küçükbaşa dönmesi ve ‘Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var’ projesidir. 31 Aralık 2020 yılı itibariyle bin 200 kişi bu projeden faydalanmak için başvuruda bulundu. Ziraat Bankası 700-800 kişiye ön onay verdi. Krediyi almak isteyenler istenilen evrakları tamamlayacaklar, hayvan tedarikine başlayacaklar. Zaten projenin amacı küçükbaş hayvancılık yapmak isteyip de imkanı olmayanlara imkan vermek. O nedenle kent genelinde üye ve hayvan sayımız her geçen gün artıyor, artacak” şeklinde konuşma yaptı.

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yem maliyetlerini düşürmek için ekilmeyen alanları ekmeliyiz, yurt dışından ithal ettiğimiz hububat gibi ürünlerin ekimini sağlamalıyız. Eğer ekim alanlarımızı artırırsak hem ülkenin ihtiyaç duyduğu hububatı karşılamış oluruz hem de hayvancılık sektörü faydalanmış olacak. Şahinbey bölgemizde ki tüm mera alanlarda ot çoğalsın diye bin 500 ton civarında gübreleme çalışması yapılacak. Mera ıslah projesi kapsamında bu tür çalışmalar yapılıyor, lakin istenilen düzeyde değil. İnşallah diğer bölgelerde de bu tür faaliyetler artarsa yem maliyetleri de ister istemez aşağı düşecek.” Hüseyin Karataş

Bir ülkenin en etkin silahlarından biri de tarımsal ve hayvansal üretim

Türkman, “Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın küçükbaş hayvancılık konusunda doğru uygulamaları var. Cumhurbaşkanımızın da 3. Tarım Şurası’nda söylediği 2023 yılındaki hedefimiz 55 milyon olan küçükbaş hayvan sayısının 83 milyona çıkarılmasıdır. Keçiye 35 lira koyuna ise 30 lira destek açıklanırken, 50 hayvanı olan hayvan başına 6,5 lira yem desteği veriliyor. Yani tarımsal ve hayvansal üretim olmazsa olmazımızdır. Bir ülkenin en etkin silahlarından biri de tarımsal ve hayvansal üretimdir. Çünkü gıda olmayınca hiçbir şey olmaz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *