ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretici mahsulden ümitli ama satıştan ümitsiz

Üretici mahsulden ümitli ama satıştan ümitsiz
YAYINLAMA: 13 Temmuz 2022 / 15.20
GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2022 / 15.20
Kar, antepfıstığı üreticisinin yüzünü güldürürken, devam eden ekonomik kriz ve piyasadaki durgunluk da kaygılandırıyor.

Fıstıkçı Oodası Başkanı Hasan Karaoğlu, piyasada küçük bir durgunluk olduğunu belirterek, esnafın bir çoğunun iş değişikliğine gittiğini belirtti.

Antepfıstığı için dış pazar şart

GATEM’de faaliyet gösteren fıstıkçıların boş oturduğunu ve hiç satış olmadığını belirten oda başkanı Karaoğlan, esnafın çoğunun halen vergisini ödeyemediğini, birçoğunun kira ödemediğini belirterek, “Piyasada ürün yok, zaten satışta yok. İhracat açılmazsa ürün para etmiyor. Bu gidişe ihracat olmaz, çünkü antepfıstığının pazarı yok. Bu pazarlar geçmişte yapılan bozuk ürünlerin ihracı nedeniyle kaydedildi. Devletin antepfıstığını destekleme, üründe kalite arttırma, pazar bulma ve verim artırma konusunda ciddi bir çalışması yok. Köylü kendi imkanlarıyla fıstık üretip satıyor. Bu da yeterli olmuyor. Çiftçi gelecek mahsulün parasını şimdiden alarak mahsup dönemine borçlu gidiyor” diye konuştu.

Afet olmazsa bol ürün bekleniyor

Bu yıl herhangi bir afet olmadığı takdirde bol ürün beklediklerini, buna karın etkisinin büyük olduğunu kaydeden Karaoğlan, GATEM’deki Fıstıkçılar Sitesi’nde halen 600 iş yeri bulunduğunu, odaya kayıtlı esnaf sayısının 300 olduğunu ve 4000 civarında insanın istihdam edildiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *