ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üretici kırmızı biber ithalatını istemiyor

Üretici kırmızı biber ithalatını istemiyor
YAYINLAMA: 03 Ocak 2023 / 13.01
GÜNCELLEME: 03 Ocak 2023 / 13.01
Ziraat odası başkanı Zihni Kepkep, Çin’den ithal edilerek iç piyasaya sürülen kuru kırmızı biberin yurtiçi üretim için ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi.

Kepkep, kuru kırmızı biberin yerli üreticisinin karşı karşıya kaldığı haksız rekabetten korunması için ithalata uygulanan vergi oranının %30’dan %60’a yükseltilmesini istediklerini belirtti.

Kuru kırmızı biber üretim maliyetinin Çin’de Türkiye’ye oranla çok düşük olduğunu ifade eden Kepkep, şöyle konuştu:

“Yaptığımız araştırmada, Çin’deki kuru kırmızı biber üretim maliyetinin bizim maliyetimizin üçte biri olduğunu belirledik. Çin’deki üreticiler tarımsal girdileri bizim üreticilerimize oranla çok daha ucuza kullanıyorlar. Çin’de üretilen biberlerin ithal edilerek yerli ürüne oranla daha düşük fiyattan piyasaya sunulması üreticimizi ekonomik kayba uğratıyor.”

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’i soruna ilişkin bilgilendirdiklerini ve destek sözü aldıklarını ifade eden Kepkep, “Önlem alınmadığı takdirde Türkiye’de kırmızı biber üretimi sıfıra geriler, kimse biber ekmez. Kırmızı biber üreticimiz için bir seçenek olmaktan çıkar” diye konuştu. Üretici, Çin’den İthal edilerek iç piyasaya sürülen kuru kırmızı biberin yurtiçi üretim için ciddi tehdit oluşturduğunu ifade ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *