ANASAYFA arrow right Ekonomi

Üretici, fiyatlar karşısında üretim yapmakta zorlanıyor, zarar ediyor

Üretici, fiyatlar karşısında üretim yapmakta zorlanıyor, zarar ediyor
YAYINLAMA: 15 Haziran 2021 / 21.32
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2021 / 21.46
Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, 2021 yılı küçükbaş kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Antep Halliğinin (Erkek Tosun) kilosu 35 lira, diğer ırkların (Erkek) kilosu 33 lira ve erkek çebiş (Keçi) kilosu ise 32 lira olarak belirlendi.

2021 yılı büyükbaş kurbanlık fiyatlarından sonra küçükbaş kurbanlık fiyatları açıklandı. Kurbanlık fiyatları, yem maliyetleri dolayısıyla yükselirken, vatandaşında ise cebi yanacak. 2021 yılında kurbanlık tosunun kilosu 30 liradan, düvenin kilosu 29 liradan satılacak olup Antep Halliği 35, diğer ırklar 33 ve erkek çebiş ise 32 liradan satılacak. Satışlarda hiçbir şekilde fire düşülmeyeceği vurgulandı.

Başkan Türkman, “Geldiğimiz noktada özellikle kuraklığın ile etkisi ile geçen yıl hasat döneminde kilogramını 1,20 liradan altığımız arpayı 2,80 liradan alıyoruz. Geçen yıl hasat döneminde 35-50 kuruşa aldığımız beyaz samanı 80 kuruşa, 80-85 liraya aldığımız 50 kilogramlık bir torba fabrika yemini 150-160 liradan, 1 liraya aldığımız 1 kilogram yoncayı 1,70 liradan alıyoruz ve bu örnekleri arttırabiliriz. Bu fiyatlar karşısında üretici üretim yapmakta zorlanmakta ve zarar etmektedir. Bu yem fiyatları ile üreticilerin bir kısmı elindeki hayvanlarını sattıktan sonra yerine beslemek üzerine yeni hayvan almayacaklarını belirtmektedirler” dedi.

KDV oranı Türkvette hayvan kaydı olan herkese yüzde 1 olarak uygulanmalı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın TMO aracılığıyla yapacağı arpa, mısır satışına hasat mevsimi sonu itibarıyla acilen başlaması gerektiğini kaydeden Türkman, “Küçük üreticiye vermiş olduğu aylık alım miktarını en az 3 aylık olarak alabilmelerini sağlamalı, KDV oranını büyük, küçük ayrımı olmadan, vergi kaydı olup olmadığına bakılmaksızın Türkvet’te hayvan kaydı olan herkese yüzde 1 olarak uygulamalı, arpa, mısır vb. yem hammaddelerini yem fabrikalarına değil, tamamını üreticiye satmalı. Üreticinin borsa, TMO gibi kurumlara üyelik şartını kaldırmalı, Üles (elektronik satış ortamı) üzerinden değil de daha önce de Birlikler üzerinden yapıldığı gibi yine Birlikler üzerinden satışın yapılması sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Başkan Türkman, “Bu sorunlar ışığında Gaziantep’te büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık konusunda yetkili kurumlar olan ve Kurban fiyatlarında söz sahibi olan Gaziantep İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Gaziantep İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı ve Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı olarak benim katılımımla 14 Haziran tarihinde Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği salonunda yapmış olduğumuz toplantıda 2021 yılı küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları belirlenmiştir. Toplantı da yapılan değerlendirmeler neticesinde; geçen yıla göre yüzde 100 civarında artan yem maliyetleri, yetiştiricilerin elindeki hayvan sayıları, halkımızın alım gücü, pandemi şartları vb. konular dikkate alınarak kurbanlık satışlarında kesinlikle fire düşülmemesine ve 2021 yılı kurbanlık fiyatlarının aşağıda yazılı olduğu şekilde olmasına ve oy birliği ile karar verildi” değerlendirmesini yaptı. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *