ANASAYFA arrow right Sağlık

Üniversitelerdeki sağlık çalışanları hayal kırıklığı yaşadı

Üniversitelerdeki sağlık çalışanları hayal kırıklığı yaşadı
YAYINLAMA: 15 Mayıs 2020 / 20.05
GÜNCELLEME: 15 Mayıs 2020 / 20.34
Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, üniversite hastanelerinde döner sermaye ek ödemelerinin hayal kırıklığı yaşattığını söyleyerek basın açıklaması yaptı.

Üniversite hastanelerinde çalışan sağlıkçıların döner sermaye ödemelerinde haksızlığa maruz kaldıklarını ve ödemeler de gözle görülür adaletsizlik bulunduğuna dikkat çeken Taşkın şunları söyledi:

“Coronavirüs salgınının başlayıp hızla artışa geçtiği günlerde sağlık çalışanlarının özverili bir şekilde ve zor şartlar altında görev yapması tüm vatandaşların alkışlarıyla karşılık bulmuştu.  Kimi sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanması, kimi sağlık çalışanlarının da hastalık riski nedeniyle evlerine gidemeyerek oteller de ve misafirhaneler de barınmaya başlamasıyla toplumda sağlık çalışanlarına karşı oluşan empati karşısında durumlarının düzeltileceği yönünde açıklamalar yapılmıştı.

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA,  sağlık personelinin döner sermaye ek ödemelerini iyileştirme çabası içinde olduklarını, 3 aylık zaman diliminde yani Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait ek ödemelerinin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında %100 oranında tavandan verileceğini, iyileştirmenin unvan, eğitim, çalıştığı birim ve kadro derecesine göre olacağını, eğer hastane döner sermayelerinde yeterli para bulunamazsa genel bütçeden aktarma yapılacağı açıklamış, bu çerçeve de Sağlık Bakanlığı’nca Döner Sermaye Yönetmeliği’nde geçici bir düzenleme yapılarak illere ve üniversite hastanelerine genelge ile bildirilmişti.

Geçen süre de üniversite hastanelerinde ödemeler zamanında yapılamadı. Bugün itibariyle ödemeler yapılmaya başlandı, ancak üniversite hastanelerinde çalışanlar bir ay geriden ödemelerini alıyorlar. Sayın Bakan’ın “%100 tavandan alacaklar” diye açıklama yapmasına rağmen üniversite hastanelerinde bugünden itibaren başlanan döner sermaye ödemelerinin tavanın çeyreğini bile karşılamadığı görülmüştür! Dağıtımın hangi sisteme göre ve nasıl hesaplanarak yapıldığı anlaşılamamıştır. Döner Sermaye dağıtımının aceleye getirilerek büyük çapta adaletsizliğe neden olduğu sağlık çalışanları tarafından belirtiliyor. Çalışanlar arasında çok ciddi farklar var. Tutarsız ve dengesiz bir dağılım söz konusu. Sendikamıza gelen bilgilere göre, %100 ek ödemenin hiçbir sağlık çalışanına verilmediği bu nedenle de haksız ve adaletsiz bir dağıtımın söz konusu olduğu belirtiliyor.

Üniversite hastane yönetimlerinin sağlık çalışanlarına üvey evlat muamelesi yapması kabul edilemez. Çalışanların ne kadar zor şartlarda görev yaptıkları biliniyor. Salgın nedeniyle korku ve endişe içinde olan çalışanların moralleri zaten bozuk. Hâl böyle iken bir de haklarının verilmemesi onların motivasyonunu tamamen bozuyor. Buradan üniversite hastane yönetimlerine sesleniyorum: Döner Sermaye dağıtımındaki haksızlığı giderin ve adaletli bir dağıtım yaparak çalışanların mağduriyetini önleyin.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *