ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üniversiteler bilimsellikten uzaklaştırıldı

Üniversiteler bilimsellikten uzaklaştırıldı
YAYINLAMA: 31 Mayıs 2022 / 14.11
GÜNCELLEME: 31 Mayıs 2022 / 14.11
Eğitim-Sen Şubesi Eğitim Sekreteri Turgay Yılmaz, demokratikleşmenin üniversiteden başlaması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, YÖK’ün Türkiye’de bilimi, bilim insanlarını cendere altına aldığını, üniversite özerkliğini yok ettiğini, özgürlükleri kısıtladığını açıkladı.

6 Kasım YÖK’ün kuruluş yıldönümü nedeniyle açıklama yapan Yılmaz, “Üniversiteler, 12 Eylül askeri rejiminin bir ürünü olan YÖK cenderesi altında. Türkiye’nin en karanlık dönemi olan 12 Eylül’de, YÖK eliyle üniversitelerdeki akademik, demokratik ve bilimsel ortam yok edilmiş, askeri bir disiplin uygulanmaya başlanmıştır. Özerk kuruluşlar olması gereken üniversitelerin bu özelliğinin ortadan kaldırılması, siyasal iktidarların ideolojik, politik ve kadrosal düzeyde tahakküm kurma girişimlerini kolaylaştırmıştır. YÖK son derece merkezi ve otoriter bir anlayışla yönetilmektedir. Eğitim Sen, YÖK’ün kaldırılması, üniversitelere idari ve bilimsel özerkliğin tanınması, üniversitelerin çağın, eğitim biliminin gereklerine uygun bir zeminde yeniden yapılandırılmasını istiyor” dedi.

Türkiye’nin demokratikleşme sancılan yaşadığı süreçte, demokratikleşme için ilk adımın üniversitelerde atılmasını, kurulduğu günden bu yana meşruluğu tartışılan YÖK’ün kaldırılmasını istediklerini ifade eden Yılmaz, başta öğretim üyeleri ve öğrenciler olmak üzere pek çok toplumsal kesimin içine sindiremediği bu kurumun 20 yıla aşkın zamandır doğurduğu sonuçların geçersiz olmasını açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *