ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Üniversite kentinde halen bekara ev yok

Üniversite kentinde halen bekara ev yok
YAYINLAMA: 28 Aralık 2022 / 12.03
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2022 / 12.03
Türkiye’nin en fazla göç alan kentlerin başında gelen Gaziantep’te belediyelerin toplu konut olayına geç el atması yüzünden ciddi anlamda konut sorunu yaşanıyor. Kiralık ev arayan yüzlerce kişi emlak ofislerinin kapısını aşındırıyor.

Kiralık ev iki gün boş kalmıyor

Kentin, Sanayi ve ticarette gösterdiği başarıyı sosyal ve kültürel alanda yakalayamadığını söyleyen Köseler, “Eskişehir, Kütahya, Burdur gibi iller, Sanayi ve ticaretin yanı sıra ekonomilerini asker ve üniversite öğrencilerine de dayandırarak yürütüyor. Bu illerde okuyan öğrenciler, şehrin kendilerine bakış açısı olumlu olduğu için konut sıkıntısı çekmiyor ve bireysel ilişkiler geliştiği için sorunları daha kolay çözüyorlar. Gaziantep’te ise özellikle üniversite ile halkın arasında büyük uçurum var. Dairesini kiraya vermek isteyen ev sahipleri bize geldiğinde ‘Özellikle aileye vermek istiyorum, bekara verilecek dairem yok’ diyor. Yanlış bilmiyorsam üniversitede 12.000 civarında öğrenci okuyor ve bunların barınabileceği 1000 yatak kapasiteli yurt var. Kalan 11.000 öğrencinin kiralık ev arayışı başlı başına sorun. Bu öğrenciler de bizim çocuklarımız. Yurtlarda yer bulamazlarsa, güvenli bölgelerde kiralık ev tutamazlarsa, bunları sokağa mı atacağız?” derken, sorunun her geçen gün daha da büyüdüğünü söyledi.

İbrahimli ve Sarıgüllük en gözde mekanlar

Kentin tamamında kiralık ev sorunu yaşadığını vurgulayan Köseler, “İbrahimli ve Sarıgüllük semtlerinde iki oda, bir salon kaloriferli dairenin 300-325 milyon TL arasında üç oda bir salon evlerinde 350 milyon TL’den aşağıya kiralanmadığını belirtirken, bunun yanı sıra, Kavaklık, Başkarakol, Bahçelievler, Kolejtepe gibi mahallelerde iki oda bir salon daireler 200-225 milyon TL arasında, üç oda bir salonlar ise 250-300 milyon TL arasında kiralanıyor. Müşteriler daha çok kaloriferli dairelerde Kömürlü sistemle ısınan daireleri tercih ediyorlar” dedi.

İnşaat sektörü yavaşladı

Kentte son yıllarda inşaat sektöründe durgunluk görüldüğünü ifade eden Köseler, “Geçtiğimiz yıllarda apartman olabilecek arsalara müteahhitler daire karşılığı inşaat yapardı. Arsanın bulunduğu semte göre bu oran %45-50 olurdu. Ancak son yıllarda inşaat sektöründe gözle görülür bir durgunluk görülüyor. Önceki yıllarda müteahhitler arsaya bina yapmak için teklif götürürken, son birkaç yılda arsa sahipleri daha düşük yüzdelerle kat karşılığı müteahhit arıyor. Sektörün durumu böyle olunca, konut sıkıntısı yaşanıyor ve emlak yatırım olmaktan uzaklaşıyor” diye konuştu.

Toplu konut alanlara sorunu çözmedi

Köseler, toplu konut alanlarının geçici bir rahatlama sağladığını belirttiği konuşmasını, “Gazikent, Göllüce, Merveşehir ve Safaşehir konut alanları özellikle Şehitkamil bölgesinde belirli bir süre ihtiyacı karşıladı. Bu bölgede konut sorunu Şahinbey’e göre daha az. Önümüzdeki yıllarda Karataş toplu konut alanının tam anlamıyla faaliyete geçmesi ile bu bölgede de geçici bir rahatlama görülebilir. Yine sorunun çözüleceğini inanmıyorum. Daha köklü çözümler gerekiyor. İnsanların Şehitkamil belediyesinde olduğu gibi kira öder gibi daire sahibi olması sorunu bir nebze olsun rahatlatabilir” diye sürdürdü.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *