ANASAYFA arrow right Siyaset

Uluslararası Af Örgütü: “Türkiye için ihlal prosedürü uygulansın”

Uluslararası Af Örgütü: “Türkiye için ihlal prosedürü uygulansın”
YAYINLAMA: 11 Mart 2021 / 14.14
GÜNCELLEME: 11 Mart 2021 / 14.14
Türkiye’deki hak ihlallerine ve AİHM kararlarının görmezden gelinmesine dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktörü Muiznieks, Türkiye’nin Avrupa’dan her yıl milyonlarca Euro fon aldığını belirterek, mali önlemlerin etkili olabileceğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktörü Nils Muiznieks, Türkiye’deki hak ihlallerinin son bulması için Avrupa hükümetlerine hitaben kaleme aldığı yazıda “Türkiye’de siyasi zulüm artıyor” dedi.

Söz konusu yazıda "Türkiye’nin insan haklarını hiçe sayan tutumu son zamanlarda daha da pervasız hale geldi" diyen Muiznieks, Türkiye Hükümeti’nin insan hakları ihlallerine son vermesini sağlamak için Avrupa ülkelerinin kararlılık sergilemesi gerektiğini ifade etti.

Muiznieks, "Türkiye’nin insan haklarına saygı göstermesi için baskı oluşturun" başlıklı yazısında, Avrupa hükümetlerinin Avrupa Konseyi üyesi Türkiye’ye baskıları yoğunlaştırarak, yükümlülüklerine uymasını talep etmesi gerektiğini belirtti.

“Türkiye AİHM kararlarına uymuyor”

Muiznieks, DW Türkçe’de yer alan habere göre yazısında şunları dedi:

“Suçsuz gazetecileri, insan hakları savunucularını, protestocu öğrencileri, sosyal medya aktivistlerini cezaevinde tutan siyasi iktidar, aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) haksız yere cezaevinde tutulan kişilerin serbest bırakılması yönündeki kararlarını da görmezden geliyor.

“Türkiye Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ı, AİHM kararlarına rağmen serbest bırakmayı reddediyor.

"AİHM, nadiren atıfta bulunulan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) Madde 18’in ihlal edildiğini tespit ettiği kararlarında Kavala ve Demirtaş’ın tutukluluk hallerinin 'art niyet taşıdığına' ve bu niyetin onları susturmak ve çoğulculuğu bastırmak olduğuna hükmetti. Kısacası, Mahkeme, bu davaların siyasi zulüm davaları olduğuna karar verdi.

"Seçim döneminin yaklaştığı ve iktidardaki AKP’nin rakiplerini yok etmeye niyetli olduğunun anlaşıldığı bir dönemde, Türkiye yetkilileri Demirtaş’ı serbest bırakmaktan kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapmaya istekli görünüyor.

“Türkiyeli yetkililer diyalogla bu kişilerin serbest bırakılmasını sağlamayacağını gösterdi. Artık somut adımların atılması zamanı geldi.

“Mali önlemler etkili olabilir”

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeyen Türkiye için ‘ihlal prosedürünün’ başlatılması gerekiyor.

“Avrupa Konseyi, Türkiye’nin neden AİHM kararlarını uygulamadığı ile ilgili özel bir soruşturma başlatabilir. Mali önlemler de Türkiye Hükümeti’ne yönelik baskılarda etkili bir araç olabilir.”

“Türkiye Avrupa’dan her yıl milyonlarca Euro alıyor”

Avrupa Konseyi ile iş birliği faaliyetleri kapsamında en yüksek miktarda fon alan ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Muiznieks, Türkiye’nin her yıl bu fondan milyonlarca euro tutarında yararlandığını hatırlatan Muiznieks şöyle devam etti:

"Üye devletler, mali katkılarının onları bütün bir insan hakları sistemini zayıflatan ve siyasi zulüm uygulayan bir hükümetin desteklenmesinde suç ortağı haline getirmediğinden emin olmakla yükümlüdür."

“Eylem planındaki ifadelere aldanılmamalı”

Muiznieks, ayrıca Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın

2 Mart’ta açıkladığı, insan hakları eylem planındaki "alımlı ifadelere” aldanılmaması gerektiğini söyledi.

Nils Muiznieks, "Adalet sistemindeki derin aşınma ancak kökten bir reformla tersine çevrilebilir" dedi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *