ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ulusal çıkarlar gözetilmeli

Ulusal çıkarlar gözetilmeli
YAYINLAMA: 28 Ekim 2020 / 19.30
GÜNCELLEME: 28 Ekim 2020 / 19.30

ABD’nin Irak’a yönelik olası müdahalesinde Türkiye’nin ve bölge ekonomisinin olumsuz etkileneceğini söyleyen DYP İl Genel Meclis üyesi Salih Çelik, Irak’a müdahale halinde Türkiye’nin maddi açıdan büyük zarar göreceğini vurguladı.

Hükümetin Irak politikası konusunda çok pasif kaldığı görüşünü savunan Çelik, Irak ile ticaret potansiyelinin Türkiye’yi bir yılda içinde bulunduğu krizden kurtaracak güçte olduğunu hatırlattı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bu konuda serbest bırkılmasmın Türkiye ekonomisine önemli katkı sunacağını belirtti.

Çelik, “Hükümet Irak’a yönelik bir müdahalede, kesinlikle ulusal çıkarlarımızı ön planda tutmak zorunda. Bu konuda gerek BM, gerekse diğer ülkelerle irtibata geçerek Irak’a müdahale edilmemesi konusunda ikna edici olmalı. Irak’a yapılacak ticaretin serbest bırakılması ve İrak petrolünün Türkiye üzerinden pazarlan- ması için tavız koparilmalıdır'’ şeklinde konuştu.

Körfez Savaşı’ndan Türkiye’nin çok olumsuz etkilendiğini ve halen bu olumsuzluğun devam ettiğini kaydeden Çelik, “Ülkemizde ticaret ve sanayiye yönelik sermaye, son krizle çok ürkütüldü. Geçen süre zarfında sermayenin üzerindeki bu çekingenlik yok edilemedi. Bekleyen sermaye, yatırıma ve üretime yöneltile- medi. Devletin yatırım ve istihdamı teşviki söz konusu değil. Halen rant gelirlerini artırmak için çaba gösteriliyor. Bu durum üretim, istihdam ve ihracatı olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *