ANASAYFA arrow right Güncel

Ülkenin sorunu başörtüsü değil, ekonomi, kadın cinayetleri, demokrasi, insan hakları

YAYINLAMA: 06 Ekim 2022 / 21.41
GÜNCELLEME: 06 Ekim 2022 / 21.41
Türkiye’nin ekonomik kriz, hukuk, özgürlük ve demokrasi gibi birçok sorunu varken CHP’nin başörtüsü konusunu ön plana çıkarması tepkilere neden oldu

CHP, başörtüsü ile ilgili 3 maddelik kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu. CHP’nin adımını sert bir dille eleştiren Sivil Toplum Kuruluşu ve vatandaşlar, ülkenin birincil sorununun başörtüsü olmadığını, ekonomik kriz başta olmak üzere hukuk, adalet, insan hakları, özgürlük ve demokrasinin yanı sıra kadın cinayetleri, cinsel taciz, uyuşturucu, eğitim olduğunu vurguladı. 

Ülkemizde başörtüsü sorunu dün olduğu gibi bugün de bulunmuyor

‘Ülkemizde başörtüsü sorunu dün olduğu gibi bugün de bulunmuyor. Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne toplumsal bir kültürel öge olarak kadınların başını örtmesi konusunda hiçbir yasaklama zaten yoktu’ diyen Türkiye Komünist Hareketi Gaziantep İl Başkanı Sibel Altıntaş, “Bugün ülkemizde türban sorunu yok. Ancak bugün ülkemizde tarikat, cemaat ve gericilik sorunu bulunuyor. Ülkenin yaralarının sarılması için dinin siyasete alet edilmesine karşı laikliğin yurttaşların temel hak ve özgürlüklerinin garantisi olduğu ilan edilmeli” şeklinde konuştu.

Pazarlıkları bir siyasal açılım olarak sunmadan önce laiklik demeli

Altıntaş, “CHP lideri, Altılı Masada yürüttüğü pazarlıkları bir siyasal açılım olarak sunmadan önce laiklik demeli. Bugün sokaklarda özgürce yaşamak için, eşit yurttaşlık için, devletin her yurttaşa eşit davranması için, tarikat ve cemaatlerin özellikle kadınlar ve gençler üzerinde yarattığı baskıya dur demek için önce laikliğin yeniden tesisi gerekiyor. Kimsenin başörtüsüyle sorunu yok. Ancak tarikatların, cemaatlerin, dini örgütlenmelerin, Diyanet’in ve AKP’nin Cumhuriyet’le, laiklikle, özgürlüklerle, insanların yaşam tarzıyla, kısacası Türkiye ile sorunu bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Birçok gündem varken insanların dini duygularına değin yerindeyse oynayarak oy toplamaya çalışıyor

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Gaziantep Şubesi Eş Başkanı Av. Dilan Çiftçi, “CHP, teklifinin hangi amaçla gündeme geldiğine eminim birçok siyasetçi ve siyaset dünyası anlam veremedi. Bizim açıkçası bu konuya dair yorumumuz Kılıçdaroğlu'nun AKP'ye yenilme korkusu var. Bu nedenle AKP'ye oy veren seçmenlerden birazını çekebilmek adına şu anda halihazırda birçok gündem varken insanların dini duygularıyla deyim yerindeyse oynayarak oy toplamaya çalışıyor” dedi.

Kanun tasarısı teklifi talihsiz bir korkunun attırdığı adım

Türkiye'nin başlıca sorununun ekonomi ve kadın hakları olduğunu kaydeden Çiftçi, “Bu sorunları görmezden gelerek adeta magazinvari bir şekilde herkesin ilgisini çekebilecek bir konuyu ortaya dökerek suyu bulandırmaya çalışmak ne muhalefetin ne de AK Parti'nin iktidardan gitmesini isteyen kesimin işine yarar. Bugün konu olması gereken olaylar adaletin yetersizliği, kadın hakları ve ekonomi olması gerekirken Kılıçdaroğlu'nun yapmış olduğu bu açıklama korkudan gelen bir açıklamadan ibaret. Teklif, talihsiz bir korkunun attırdığı adım” ifadelerini kullandı.

Hiçbiri bu konuyu belki aralarında konuşmayacak

Çiftçi, “Kemal Kılıçdaroğlu hangi düşünce ile hareket etti bilmiyoruz. Halen baş örtüsünü sorun gören muhafazakâr kesim için CHP hiçbir zaman samimi gelmedi. Bu nedenle CHP bu açıklamasıyla hiçbir vatandaşı kendisine çekememişken aksi yönde CHP’ye sıcak duran AKP karşısında CHP'yi tercih edebilecek olan vatandaşları da kendinden uzaklaştırdı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği olarak CHP'nin bu yağmurlu siyasi havada yapmış olduğu teklifi maalesef ki AK Parti'nin ekmeğine yağ sürmek olarak değerlendiriyoruz ve şunu tekrar hatırlatmak istiyoruz, bugün Türkiye'de birçok aile geçinemiyorken, kadın hayati güvencesi olmadan yaşıyorken, hasta mahkum ve Kürt sorunu varken belki de 25 sene öncenin konusu olan bir konunun muhalefet partisi tarafından gündeme getirilmiş olmasını samimi bulmuyoruz” eleştirisinde bulundu. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *