ANASAYFA arrow right Yaşam

Ülkenin özgürlüğe, demokrasiye ve çağdaşlaşmaya ihtiyacı var

Ülkenin özgürlüğe, demokrasiye ve çağdaşlaşmaya ihtiyacı var
YAYINLAMA: 29 Kasım 2020 / 20.03
GÜNCELLEME: 29 Kasım 2020 / 20.03
Şarklı: “Ne zaman ülkede hukuk güvenliğini tam anlamıyla sağlarsanız ekonomide de, yatırımda da daha düşük faize borçlanma imkanı var”

Türkiye’nin özgürlüğe, demokrasiye, çağdaşlaşmaya ihtiyacının olduğunu söyleyen Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, “İnsanların kendini güvende hissedebileceği bir yargı sistemine ihtiyaç var. Çünkü yargı üzerinde siyasi baskı var. Yargı adeta kendini siyasi iktidara teslim etmiş, vereceği kararlar doğrultusunda hareket ediyor” dedi.

Hiç kimse özgürce düşündüğünü söyleyemiyor ve yazamıyor

Şarklı, “Türkiye’de hiç kimse özgürce düşündüğü söyleyemiyor ve yazamıyor. İnsanların ekonomik anlamdaki mallarına ve seçilen belediye yöneticilerine kayyum atarsanız Türkiye’de hukuk güvenliği ve adaletten söz edemezsiniz. İnsanlar kendilerini özgür hissedemiyor ve hukuk güvenliği olmazsa ekonomi de yürümüyor. Ne zaman ülkede hukuk güvenliğini tam anlamıyla sağlarsanız ekonomide de, yatırımda da daha düşük faize borçlanma imkanı var” ifadelerini kullandı.

Reform söylemleri anlamsız geliyor

Gerek Cumhurbaşkanı’nın gerek ise Adalet Bakanı’nın son dönemde hukukta, ekonomide reform açıklamalarını çok samimi bulmadıklarını belirten Şarklı, “ Defalarca reforma dile getirildi ama Türkiye’de bugün çok rahat bir şekilde tutuklamaların yapılabildiği, tahliyelerin yapılmadığı bir süreç yaşanıyor. Uygulamada sıkıntı var. Adalet Bakanı’nın şikayet ettikleri konuları savcı ve hakimler yapmıyor. Düzeltilecekse buradan başlanılmalı. Adalet Bakanı, ‘Tutuklamada tedbir, şüpheden sanık yargılamaları ilkeleri aleyhine hareket eden hakim ve savcılar olursa bana vatandaşlar bildirsin’ desin. Onun için reform söylemleri anlamsız geliyor. İnsanlar hayatta somut uygulamasını istiyor” şeklinde konuştu.

Hakim ve savcılar Adalet Bakanı’nı dinlemiyor

Hakim ve savcıların Adalet Bakanı’nı dinlemediğinin altını çizen Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Bakan; ‘Tutuklama tedbir diyor, şüpheden sanık yargılanıyor’ diyor, ama bunu Gaziantep’teki hakim ve savcılara anlat. İnsanlar çok basit şeylerle tutuklanabiliyor, savcılar çok rahat bir şekilde soruşturma açabiliyor. Yani insanlar kendi kendini güvende hissetmiyor. Türkiye yönünü Avrupa’ya dönmede samimiyse ona göre altyapısını ve yargısını oluşturacak. Türkiye samimi olarak hukukta reforma giderse ekonomisi de buna bağlı olarak düzelecek.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *