ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ülkemizin kurtuluşu, üretime dayalı bir ekonomik model

Ülkemizin kurtuluşu, üretime dayalı bir ekonomik model
YAYINLAMA: 31 Mayıs 2020 / 21.14
GÜNCELLEME: 31 Mayıs 2020 / 21.32
Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi 12. Dönem Başkanı Hüseyin Ovayolu, yaptığı açıklamada, yerli üretime daha fazla ağırlık verilmesi çağrısında bulundu. “Üretime dayalı milli ekonomik modele geçilmeliyiz. Çünkü Çin gibi ülkelerin kendi ülkelerinde yaptıkları üretimden kaynaklı olarak, ne kadar güçlü olduklarını gördük. Önümüzdeki süreçte hükümetimiz yerli ve milli üretime dayalı üretim çeşitliliğini arttırması gerekiyor” dedi.

Mühendisler, teknisyenler ve teknikerler ekonomik olarak zor durumda

Pandemi sürecinden sonra beyaz yakalıların işten çıkarılabileceği tespitini yapan Ovayolu, “Çünkü firmalar, genellikle karlılıkları düştüğü için insan kaynağı gücünü azaltma yoluna gidecek. Kısa Çalışma Ödeneğinden dolayı şu anda birçok mühendis evinde ve özellikle tekniker, teknisyenlerin çok ciddi maddi sıkıntılar yaşadıklarını biliyoruz. Bu sıkıntılar pandemi süreci boyunca devam edecek, süreçten sonra da işverenlerin katı davranacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla işverenlere katı davranmak yerine bu zor günleri beraber atlatmaları gerektiği kanısındayım. Çünkü işletmelere katma değer katan, ileriye götüren kişi mühendisler, teknisyenler ve teknik elemanlardır. Gün ihracatın artmasında en çok katkısı olanlara destek olma günüdür. O nedenle tekniker ve teknisyenlerin özlük haklarının tam verilmesinin yanı sıra mühendisler de dâhil olmak üzere maaşlarının eksiksiz verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Pandemi sürecinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak diye bir söylem” var diyen Ovayolu, “Önümüzdeki dönemde yerli üretime daha fazla ağırlık verilmeli. Çünkü Çin gibi ülkelerin kendi ülkelerinde yaptıkları üretimden kaynaklı olarak, ne kadar güçlü olduklarını gördük. Önümüzdeki süreçte hükümetimiz yerli ve milli üretime dayalı üretim çeşitliliğini arttırması gerekiyor. Ürettiğimiz ürünlerde ki ham madde sıkıntısını da büyük yatırımlarla aşabiliriz. Özellikle Gaziantep halısının ithal ettiğimiz ham maddesinin tesisinin şehrimizde veya kentimize yakın liman kentinde kurulması lazım. Çünkü bundan sonra ülkeler ürünlerini kendileri üreterek, üretime dayalı bir modele geçecekler. Ülkemizin de kurtuluşu üretime dayalı bir ekonomik modeldir. Bu modele geçtiğimiz de tüm zorlukların üstesinden rahat bir şekilde gelebiliriz” şeklinde açıklama yaptı.

Söz sahibi olmak için ham madde üretmeliyiz

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi 12. Dönem Başkanı Hüseyin Ovayolu, Gaziantep’in maske, tulum ve medikal malzeme üretebilecek alt yapıya sahip olduğunu söylerken, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Gaziantep’te medikal malzeme üretebilecek şirketler mevcut. Bu üreticiler ile bir cazibe merkezi haline gelebiliriz. Ama ham madde olmazsa veya tedarik edemezsek ne olacak? Dolayısıyla bundan sonra hangi konuda söz sahibi olmak istiyorsak onun ham maddesini bizim üretmemiz lazım.” Leyla Adın 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *