ANASAYFA arrow right Güncel

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri geciken adalet

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri geciken adalet
YAYINLAMA: 02 Ağustos 2022 / 21.23
GÜNCELLEME: 02 Ağustos 2022 / 21.23
20 Temmuz tarihinde başlayan adli tatil 31 Ağustos itibariyle sona erecek. Yeni adli yıl 1 Eylül’de başlayacak

Adli tatilin kaldırılması ve mevzuattan çıkarılması gerektiğini vurgulayan Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Melikşah Korkmaz, her mahkeme hakiminin kendi tatilini belirlemesinin verimliliği arttıracağını ve iş yükünü azaltacağını söyledi.

Pek çok suçun cezasız kaldığı ortada

Korkmaz, “Ülkemizin en büyük sorunlarından biri geciken adalet. Yargılamaların yıllarca sürdüğü ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği, birçok dosyanın zamanaşımına uğradığı, pek çok suçun cezasız kaldığı ortada” şeklinde konuştu.

Yargı sistemimizde hâkim başına düşen iş miktarı hala çok yüksek

Yargı mensuplarının büyük kısmının istatistiklere göre adli tatilden faydalanmadığını, büyük kısmın ise adli tatil dışında kalan dönemlerde yıllık izinlerini kullandıklarının tespit edildiğini kaydeden Korkmaz, “Bütün resmi kurumlar kesintisiz hizmet verirken, adliyelerin 40 gün süreyle adli tatile girmesinin ve işlerin yapılamamasının izahı bulunmuyor. Yargı sistemimizde hâkim başına düşen iş miktarının hala çok yüksek olduğu, adli tatilin yargılama sürelerini önemli ölçüde uzattığı, bu iş yükünün azaltılması amacıyla birçok çalışmanın ve iyileştirmenin yapıldığı bir dönemde adli tatilden kaynaklanan kaybın da mutlaka hesaba katılarak verimsizliğin ve zaman kaybının önlenmesi gerekiyor” dedi.

Av. Korkmaz, “Adli tatile ayrılmayan ve yıllık iznini adli tatil dışında kullanan hâkim-savcının işi, bu dönemde görevlerinin başında olan hâkim-savcılar tarafından görülüyor. Örneğin Haziran aynında izne ayrılan bir hâkimin, o ay içindeki tüm işleri, dosya havalesi, duruşma, keşif, ara kararların yerine getirilmesi, gerekçeli kararların yazılması gibi başka bir hâkim tarafından yapılıyor. Bu hâkimin o süre zarfında kendi mahkemesiyle ilgili işleri de devam ediyor. Kendi işlerinin yanında ona ilave olarak izne ayılmış olan hâkimin mahkemesinin işini de yapmaya çalışıyor. Bu da önemli bir iş kaybı anlamına geliyor. Başka hâkimin işini yapmak için ayrılacak zaman, o hâkimin kendi işini görmesi için ayıracağı zamanı düşürmekte ve verimsizliğe sebep oluyor” açıklamasında bulundu.

Ertelemeler yargılamaların uzamasına sebebiyet veriyor

‘Bir hâkim, izinde olan hâkimin işine bakarken, o dosyanın geçmişini bilmemekte ve tarafları tanımıyor’ ifadelerini kullanan Korkmaz, “Bu sebeple mümkün mertebe karar veremiyor ve dosyayı bir bahane bularak ileri bir tarihe erteliyor. Hatta geçici olarak duruşmaya çıkan hâkimin esas hâkimin dosyalarını karara bağlamaması gibi bir teamül de yerleşmiş durumda. Bu şekilde yapılan geçici görevlendirme bir yandan görevlendirilen mahkemenin işlerine katkı sağlamaz iken diğer yandan da geçici görevlendirilen hâkim kendi işlerine yeterince yoğunlaşamıyor ve hazırlanamıyor. Şayet talik etmeyerek karar vermiş olsa, bu defa da başka problemler (terfi vb) ortaya çıkıyor. Bu durumda taraflar ve avukatlar bakımından da ciddi bir iş kaybına ve verimsizliğe neden olunuyor. Ayrıca bu ertelemeler yargılamaların uzamasına da sebebiyet veriyor” diye belirtti.

Ülkemizde de adli tatil kaldırılmalı

Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç ve İngiltere’de adli tatil olmadığını hatırlatan Korkmaz, “Fransa ve Almanya’da ise sonradan kaldırıldı. Çiftçilik sebebiyle 1920’li yıllarda ortaya çıkan bu kurum, sanayileşmiş ülkemizde önemini yitirmiş ve birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de kaldırılmalı” çağrısı yaptı.

Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Melikşah Korkmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Avukat meslektaşlarımızın ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik durumlar nedeniyle hiçbir ücret kaleminde artış yapılmamışken, tatile gitmelerini beklemek hayal kurmaktan başka bir şey değil. Yine biz avukatlar bakımından dosyalarımıza ilişkin tebligatlar gelmeye devam ediyor. Yani işin özü adli tatilde görülebilen işler bakımından sürelerimiz devam etmekte ve bizler de çalışmaya devam etmekteyiz. Avukat meslektaşlarımız adli tatili tam bir tatil havasında geçiremediği, ekonomik nedenlerden dolayı tatile gidemediği için, duruşmaların bu dönemde yapılmaması nedeniyle dosyanın bitmesinin, devamında dosyayı paraya çevirme olanağının önüne geçilmesine sebebiyet verdiği için adli tatil kaldırılmalı.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *