ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ülkemizde ihracatın dijitalleşmesi için hızlı adımlar atılmaya başlandı

Ülkemizde ihracatın dijitalleşmesi için hızlı adımlar atılmaya başlandı
YAYINLAMA: 06 Mayıs 2020 / 21.17
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 11.50
COVİD-19 salgın sürecinde E-ihracat ve E-ticaret modellerinin tüm ülkeler açısından bir çıkış yolu olarak görülmeye başlandığını anlatan Panama Danışmanlık Proje Direktörü Serap Çelik, ülkemizde ihracatın dijitalleşmesi için hızlı adımlar atılmaya başland

“Türkiye’nin en büyük E-ihracat sitesi olan TurkishExporter ile WOMM tipi temsilcilik sözleşmesi imzalayarak çalışmaya başladık. Gaziantep’te ihracat yapan ya da başlamak isteyen tüm firmalarımızın TurkıshExporter’in sunduğu bu dev pazardan payını alması için çalışmalarımız COVİD 19 öncesinde olduğu gibi şu anda da devam etmektedir” dedi.

Panama Danışmanlık olarak Covid-19 krizinden önce E-ihracat sitelerine üyelik ve üyelik destekleri konusunda danışanlarımızı yönlendirmeye ve bilinçlendirmeye başladıklarını ifade eden Çelik, “Gerek sermaye yapısı gerekse de hizmet kalitesi ile öne çıkan Türkiye’nin en büyük E-ihracat sitesi olan TurkishExporter ile WOMM tipi temsilcilik sözleşmesi imzalayarak çalışmaya başladık. TurkishExporter yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan 23 yıllık E-ihracat deneyimi ile alanında en eski ve halen tek özel girişimdir. TurkishExporter 12 yıldan bu yana da Ticaret Bakanlığı’nın onay listesinde yer alarak üyelerinin desteklerden yararlanmasını sağlamaktadır. Site 77 ülkeyi kapsayan 30 milyona ulaşmış güncel konşimento veri tabanı ve 300 binler ile ifade edilen canlı alım talepleri ile müşterilerine emsalsiz bir hizmet sunmaktadır. Gaziantep’te ihracat yapan ya da başlamak isteyen tüm firmalarımızın TurkıshExporter’in sunduğu bu dev pazardan payını alması için çalışmalarımız COVİD 19 öncesinde olduğu gibi şu anda da devam etmektedir” diye konuştu.

Desteğimizi aralıksız sürdüreceğiz
Çelik, “Kriz öncesinde büyük bir öngörü ile E-ihracat alt yapısını kurduğumuz danışanlarımızın ihracatlarının kesintiye uğramadan devam ediyor olması firmamız açısından büyük bir gurur kaynağıdır. Amacımız ihracatçılarımızı E-ihracat açısından en doğru kanala yönlendirmek ve ihracatlarının kesintiye uğramadan devam etmesini sağlamaktır. Gerek üyelik süreçleri gerekse de üyelik sürecinde yararlanılacak devlet destekleri konusunda firmalarımıza A’dan Z’ye hizmet vermekteyiz.  Gaziantep ekonomisinin ve ihracatının süreçten en az hasarla çıkmasını sağlamak için desteğimizi aralıksız sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

İhracatın dijital platforma taşınması zorunluluk haline geldi
İhracatçılar tarafından müşteri bulmak için en sık kullanılan yöntemin yurt içi ve yurtdışı fuarlar ile bireysel pazar araştırmaları olduğunu kaydeden Çelik, Covid-19 krizi ile birlikte bu yöntemlerin kullanılması imkansız hale geldiğinin altını çizdi. “Seyahat kısıtlamalarının yaz aylarında ortadan kalkabileceği konuşulsa da fuarlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Uluslararası fuar organizasyonlarının başlayabilmesi için öngörülen en erken tarih 2021 Mart ayıdır. E-ihracat, ilgilileri için yeni bir kavram değildir. 2010 yılından bu yana dünya ticaretinin düşüşe geçtiği dönemler de dahi E-ticaret oranlarında sürdürülebilir bir büyüme yakalanmıştı. 2020 yılında Dünya ticaretinin 14,6’sının e-ticaret üzerinden gerçekleşmesi öngörülmekteydi. Covid-19 pandemisi ihracatın dijital platformlara taşınmasını alternatif olmaktan çıkarıp zorunluluk haline getirmiştir” açıklamasını yaptı.  

Firmaların E-ticarete yönlendirilmeleri gerek
“Türkiye’nin ihracatta dijital dönüşüme ve E-ihracat sürecine hızlı adaptasyonu, önceden planlanmış bir stratejisinin ve eylem planının olmasından kaynaklanmaktadır” diyen Proje Direktörü Çelik, “2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Ticaret Bakanlığına (BTS) 53 no’lu eylemi ile “e-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı” hazırlanması görevi verildi. Bu çerçevede, e-ticaretin önemli bir ihracat kanalı haline gelmesi amacıyla, yerli E-ticaret şirketlerinin yurtdışına açılımı stratejik bir yaklaşım dâhilinde teşvik edilmesi ve e-ticaretin bir ihracat kanalı haline getirilmesi hedefleri ile e-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı (2018-2020) hazırlanmış ve 6 Şubat 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Ülkemizde E-ticaretin bilinirliğinin düşük olması bu alandaki girişimci sayısının azlığı ve söz konusu alanın henüz gelişim aşamasında olması hususları bu alanda firmaların farkındalığının arttırılarak E-ihracata yönlendirilmesi gerekliliğini işaret etmektedir. İhracat potansiyeline sahip mikro girişimcilerin bilinçlendirilmesi ve E-ihracata özendirilmesi de önem taşımaktadır” diye konuştu.

Panama Danışmanlık Proje Direktörü Serap Çelik, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “E-ihracatın kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla E-ihracat sitelerine üyelik, e-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesin de teşvik edilmekte ve farklı modellerle desteklenmektedir. Ticaret Bakanlığı her yıl güncellediği onay listesinde bulunan E-ihracat sitelerine üye olmak isteyen firmalara, üyelik bedelinin yüzde 70’i oranında geri ödemesiz destek sağlamaktadır. Daha önceleri bireysel üyeliği desteklese de firmalarımızın ortak hareket etmesinin teşvik edilmesi amacıyla iş birliği kuruluşları aracılığıyla toplu üyeliklerin desteklenmesi modeline geçilmiştir. Bu sistemde firmalar Ticaret ve Sanayi odaları meslek kuruluşları vb. yapılar üzerinden e-ihracat sitelerine üyelik desteğinden faydalanabilmektedirler. Toplu üyelik sisteminde yer bulamayan firmalarımız ise KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında gerçekleştirecekleri üyeliklerine yüzde 100 oranında destek almaktadırlar.  Bugün Ticaret Bakanlığı tarafından On Bir E-ihracat sitesine onay verilerek destek kapsamına alınmıştır.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *