ANASAYFA arrow right Yaşam

Ülkemizde her yıl 10 bin kişi AİHM’e gidiyor

Ülkemizde her yıl 10 bin kişi AİHM’e gidiyor
YAYINLAMA: 08 Eylül 2021 / 21.18
GÜNCELLEME: 08 Eylül 2021 / 21.54
Av. Ali Kimya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru yapma süresinin 4 aya indirildiğini açıkladı.

Türkiye’den her yıl 10 bin kişinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunduğunu belirten Kimya, “Hukukta usul kuralları özellikle süreye ilişkin kurallar çok önemli olmakla bu alanda bir hak kaybı yaşamamak adına konunun uzmanı hukukçulardan destek alınmasını tavsiye etmekteyiz” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’nin bağlı olduğu Avrupa Konseyi’nin organlarından biri olduğunu hatırlatan Kimya, “Avrupa Konseyi üyesi bir ülke olarak Türkiye’nin Mahkemede 1 hâkimi bulunmakta olup, iç hukukta verilen kararlarda AİHM insan hakları ihlali olup olmadığı noktasında değerlendirme yapmakta” diye konuştu.

Son zamanlarda AİHM’e tedbire dair çok sayıda başvuru yapılıyor

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince verilen kararların bağlayıcılığı konusunda tartışma yapmak bile yersiz bir durum” ifadelerini kullanan Kimya, “AİHM kararları tüm üye devletlerce bağlayıcıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi verdiği kararlarda hak ihlalinin tespit ettiği durumlarda, hakkın yerine getirilmesi için devlete bildirim, yeniden yargılama gerekliliği veya maddi manevi tazminata dair kararlar vermektedir. Son zamanlarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine tedbire dair de çok sayıda başvuru yapılıyor” şeklinde konuştu.

Strazburg’daki bu kurum, modern dünyada önemli bir merkez

Av. Kimya, “Bu anlamda Türkiye Rusya ile birlikte AİHM’de en çok davası görülen ülkelerden biri olup, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruları incelemeye başladığı 2012 yılından itibaren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki bireysel başvuru sayılarında da bir azalma meydana gelmiştir. Yine de nihai müracaat merciinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olması nedeniyle, Strazburg’daki bu kurum, modern dünyada önemli bir merkez” ifadelerini kullandı.

AİHM’ye başvuru süresi 4 aya düştü

Av. Ali Kimya, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Önemli olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamasında 1 Ağustos 2021 tarihinde değişiklik meydana gelmiş olup, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 35. maddesinin 1. fıkrasında, AİHM’e başvuru için öngörülen 6 aylık süre 4 aya indirilmiştir. Bu değişiklik 6 ay sonra uygulamaya başlanılacak olmakla, sonuç olarak 1 Şubat 2022 tarihinden sonraki başvurularda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi iç hukuktaki nihai kararın öğrenilmesinden itibaren 4 ay içinde başvuru yapılması şartını getirerek bu alanda süreyi daraltma yoluna gitti.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *