ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ülke nüfusunun büyük bölümü ağır borç ve vergi kıskacı altında

Ülke nüfusunun büyük bölümü ağır borç ve vergi kıskacı altında
YAYINLAMA: 02 Mart 2021 / 21.06
GÜNCELLEME: 09 Mart 2021 / 20.55
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, açıklanan verilerin ve gerçeklerin vatandaşın açlığını anlattığını söyledi. “Geçen yıl 2 milyon 107 bin vatandaşın bankalara borcu varken, bu rakam 2020 yılı sonunda 34 milyon 4 bin kişiye ulaştı” dedi.

Bankalara borçlu vatandaş sayısı 34 milyona ulaştı

Birleşik Kamu-İş Kamu Ar, Şubat  ayı açlık ve yoksulluk araştırmasını açıkladı. Yapılan araştırmada, açlık sınırının 3 bin 313 liraya, yoksulluk sınırının 11 bin 466 liraya ve gıda dışı harcamanın ise 8 bin 153 liraya yükseldiği tespit edildi. TÜİK ve AKP’nin sayısal veriler üzerinden manipülasyon yapma ısrarını sürdürdüğünün söyleyen Arpat, “Ülkemizde; işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları, yardımlar, yurttaşların borcu ile bazı verileri kamuoyuna açıklıyoruz. Resmi işsizlik oranları, enflasyon ile ekonomide yaşanan sıkıntılar büyüyerek devam etmektedir. Yurttaşlar arasında eşitsizlikler ve adaletsizlik genişleyerek büyümektedir. Ülke nüfusunun önemli bölümü ağır borç ve vergi kıskacı altında yaşam mücadelesi veriyor” açıklamasını yaptı.

Türkiye, dünyada en yüksek enflasyonuna sahip 15’inci ülke

“TÜİK Kasım 2019’a göre 303 bin kişi azalarak, 4 milyon 5 bin kişi işsiz demişti” diyen Arpat, “Geniş tanımlı işsizlik 11 milyon 195 bin kişiye ulaştı. TÜİK’in Ocak enflasyonunda yüzde 14,7'lik artış dediği dönemde Birleşik Kamu-İş KAMU-AR Şubat enflasyonunu 29,7 olduğunu tespit etti. Açıklanan yüzde 14,97 enflasyon oranı uluslararası kıyaslamalara göre Türkiye; Avrupa ülkeleri arasında en yüksek enflasyona, G-20 ülkeleri arasında en yüksek 2. enflasyona ve dünya genelinde ise en yüksek enflasyona sahip 15. ülkesi” tespitini yaptı.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Sosyal yardım ödemelerinin 52,7 milyar TL'ye çıksa da yüzde 84’ü yani 44,2 milyar TL’lik kısmı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. 6,4 milyarı (%12)’si hazineden, yoksul hanelere verilen 1000’er TL’lik yardımlardan oluştu. Geri kalan 2,5 milyar TL kısmı ise “biz bize yeteriz” bağış kampanyasında toplanan yardımlardan oluştu. Sonuç olarak iktidar halka karşılıksız olarak sadece 6,4 Milyar TL yardımda bulundu. IMF verilerine göre Türkiye milli gelirinin sadece yüzde 1,1’i kadar vatandaşına nakit desteğinde bulunurken onun gerisinde sadece bir ülke, yüzde 0,7 ile Meksika yer aldı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının yayımladığı veriler ve açıklamaların ülke ekonomisinin gerçekleriyle ilgisi yok.”  Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *