ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ülke, kısa vadeli günlük programlarla yönetiliyor

Ülke, kısa vadeli günlük programlarla yönetiliyor
YAYINLAMA: 26 Ocak 2021 / 13.21
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2021 / 13.21

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın 13. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Seçimde 650 oy kullanılırken, seçime çarşaf liste ile gidildiği için oyların tasnifi gece geç saatlere kadar sürdü. İlk kez bu kadar hareketli geçen SMMMO’nun 5 kişilik yönetim kuruluna 20 kişi aday olurken, 5 kişilik disiplin kuruluna 16, 3 kişilik denetim kuruluna ise 11 aday başvurdu. 38 Kişilik SMMMO Genel Merkez delegeliği için 123 kişi aday oldu.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bayram Hamiş, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler’in işletmelerin sevk ve idaresinden, muhasebe birimlerinin tamamından sorumlu olduğunu bildirerek, “Mali tabloların hazırlanmasında, işletme hakkında rapor hazırlayıp yönetim kuruluna veya işletme sahibine bilgi aktaran, Türk vergi sisteminin gelişmesinde ve değişiminde önemli katkılarda bulunan şahsiyet kazanmış kişi akla gelmektedir” dedi.

Ülkenin yıllardır kısa vadeli günlük ve programsız hareketlerle içinden çıkılmaz hale sokulduğunu, enflasyon canavarına yenik düştüğünü ve gelir dağılımının giderek bozulduğunu kaydeden Hamiş, “Adaletli vergi sisteminin sağlanmaması, adalet mekanizmasının karışık, anlaşılmaz mevzuatlarla baş başa bırakılmasına ve yavaş işlemesine neden olmuştur. Bu sorunlardan kurtulmak için meslek camiası olarak bizler bilgi ye tecrübelerimizle sadece mesleğimizi icra etmekle kalmamalıyız. Ülke yönetiminde söz sahibi' olmaya, muhasebe ve denetiminden alacağımız gücümüzü kullanarak yolsuzluklar, hırsızlık, kolay köşe dönmecilik gibi bir yığın olumsuzlukları ortadan kaldırmak, kamu gelir vergi sisteminin oluşumunu sağlamak, sosyal ve hukuk devleti işlevliliğini yerine getirilmesinde yardımcı olmak için mücadele vermemiz gerek” dedi.

Türkiye’de 69 S.M.M.M. Odası, 8 tane Y.M.M. Odası olduğunu hatırlatan Hamiş, bazı odaların üye sayılarının az oluşu nedeniyle üyelerinden aldıkları aidat giderlerini karşılayamaz durumda olduklarını, ama yönetim kurulunun gayretleriyle Odaların kapanmamasına çalıştıklarını dile getirdi. Hamiş, “Bizim odamız konum bakımından şu anda yurdumuzda S.M.M.M Odaları- içinde ilk 10 arasındadır. İşte bu durumu iki yıldan bu yana düzenli, disiplinli, dayanışma ile ekip halinde çalışmamız sayesinde olmuştur.

Oda Lokali’nde yapılan genel kurulun divan başkanlığını TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu yaptı. Kongreye Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Defterdar Yardımcıları Cengiz Şahin ve Yaşar Yapım, Nizip Belediye Başkanı Coşkun Özkaya, Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Şahin, BAĞ-KUR İl Müdürü Feyzullah Bayındırlı katıldı. Kongrede konuşan Celal Doğan, genel kurullarda konuşmanın nezaket haline geldiğini belirterek, “Ancak sizin odanız ülke ekonomisinin yönetildiği bir yerdir. Türkiye’de bu mesleğin çok iyi kullanılması gerekir. Tutulan defterlerin sadece kârı ve zararı ile ilgilenmenin dışına çıkılması lazım. Muhasebeciliğin mali mevzuatı çok karışık. O kadar çok mevzuatınız var ki, vatandaşın sizin mesleğinizi bilme şansı yoktur” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *