ANASAYFA arrow right Yaşam

Ülke genelinde 1,5 milyon çocuk işçi tarımda çalışıyor

Ülke genelinde 1,5 milyon çocuk işçi tarımda çalışıyor
YAYINLAMA: 21 Eylül 2021 / 21.07
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2021 / 21.07
“Tarım işçilerinin, barınma, sağlık ve hijyen gibi sorunları var, Gaziantep bölgesinde ücretler düşük”

Türkiye Ziraat Odaları Birliğinden Teknik Müşavir Neşe Tezer, yaptığı açıklamada, “Ülke genelinde 5-17 yaş arasında tarımda çalışan çocuk işçi sayısı 720 bin iken bu rakam, 5-14 yaş arasında 146 bin ve 15-17 yaş arasında 574 bindir. Yani 1,5 milyona yakın çocuk işçisi tarımda çalışıyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü, Adil Çalışma Derneği (FAIR LABOR ASSOCIATION) ile beraber yürüttüğü ‘Geleceği Hasat Etmek- İnsana Yakışır İş Prensiplerinin Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında, Gaziantep’te bulunan ziraat odalarında görevli tarım danışmanları ve genel sekreterlere, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla ‘Tarımda İnsana Yakışır İş’ bilgilendirme eğitimi verildi

Barınma koşulları çok kötü

Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Konya, Sakarya ve Manisa olmak üzere 7 pilot il belirlediklerini kaydeden Tezer, “16 yaşından küçük çocukların çalıştırılmaması gerektiği, günlük asgari brüt ücret olan 119,50 TL’nin olmaması gibi mevzuata dayalı eğitimler veriyoruz. Tarım işçilerinin, barınma, sağlık ve hijyen gibi sorunları da bulunmaktadır. Gaziantep bölgesinde ücretler düşük. Ziraat Odalarının bu ücretleri belirleme yetkisi olmadığından valilik bünyesinde oluşturulan komisyon, ücreti belirlemesi gerekirken, herhangi bir ücret belirlenmemiş. Çalışma saatleri tam değil, farklı farklı. Barınma koşulları çok kötü” ifadelerine yer verdi.

Yapılan toplantıda; Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Şahinbey, Şehitkamil, Yavuzeli ilçe ziraat odalarında çalışan tarım danışmanı ve genel sekreterlere, Tarım işçilerine günlük asgari brüt ücret olan 119,50 TL’nin altında günlük çalışma ücreti belirlenmemesi, 16 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmaması gerektiği anlatıldı.

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanlığı Toplantı Salon’unda yapılan bilgilendirme toplantısına Gaziantep İl Koordinasyon Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünden Uzman Anıl Akçay, Türkiye Ziraat Odaları Birliğinden Teknik Müşavir Neşe Tezer, Adil Çalışma Derneği’nden Burcu Kuğu Bolak ve Alpay Çelikel’in yanı sıra Ziraat Odalarında çalışan tarım danışmanları ve Genel Sekreterleri katıldı. Özer Karınca

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *