ANASAYFA arrow right Yaşam

Udma Peynir Müzesi’nin açılışı yapıldı

YAYINLAMA: 15 Eylül 2022 / 18.17
GÜNCELLEME: 15 Eylül 2022 / 21.19
Büyükşehir Belediyesi tarafından kentteki gastronomi mirasını geleceğe taşımak ve uluslararası arenada tanıtmak için Udma Peynir Müzesi’nin açılışı yapıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep’i Geliştirme Vakfı iş birliğinde 4’üncüsünü düzenlediği GastroAntep festivali çerçevesinde kentin yöresel tatlarını yaşatmak adına inşasını tamamlanan Udma Peynir Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla açıldı.

Açılışta konuşan Bakan Ersoy, ilk Türkçe sözlük niteliği taşıyan Dîvânu Lugâti't-Türk’te peynirin ilk defa ‘udma’ kelimesiyle kullanıldığını belirterek, “Biz, peynirin uyutulmasında udmayı söyledik. Şimdi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile peynirin uyanışını gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise açılışı yapılan müzenin bulunduğu Eski Hamam’ın doğup büyüdüğü yer olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Biz şimdiye kadar başkalarının peynirlerinin hikayesini dinledik. En güzel peynirin Anadolu’da olmasına rağmen bir türlü dünyaya pazarlayamadık. Bugün, ‘Peynir nasıl yapılır, peynir nasıl çeşitlendirilir, peynir nasıl tanıtılır?’ sorularına cevap aramak için buradayız. Bu müzenin şehrimiz için hayırlı olmasını diliyor, açılıştaki protokol üyelerimize geldikleri için teşekkür ediyorum.”

Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi’ndeki Eski Hamam, Vakıflar Böge Müdürlüğünce restore edilerek Udma Peynir Müzesi adıyla tekrar hizmete açıldı. Müzede, peynirin üretim aşamasından sofradaki halini alması sürecine kadarki bütün safhaları ziyaretçilere gösterilecek. Müzede ayrıca ünlü şeflerin gösterilerinin sergileneceği bir restoran ve peynir satışlarının gerçekleşeceği bir market de bulunacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *