ANASAYFA arrow right Yaşam

"Uçum’un hukuk bilgisi Yerlikaya'nınkiyle aynı seviyede"

"Uçum’un hukuk bilgisi Yerlikaya'nınkiyle aynı seviyede"
YAYINLAMA: 11 Ocak 2021 / 19.18
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2021 / 19.18
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş; avukatlarının, AİHM kararı değerlendirmesini paylaşıp "Saray'ın hukuk danışmanı Mehmet Uçum'a da okkalı bir cevap olmuş. Aslında hukuk danışmanlığına Hamza Yerlikaya da atanabilirmiş. Nihayetinde Uçum'un hukuk bilgisi Yerlikaya'nınkiyle aynı seviyede sayılır" dedi.

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dört yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden avukatları aracılığıyla açıklama yaptı.

Demirtaş, Twitter'da yaptığı paylaşımda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kendisi hakkında verdiği "Derhal serbest bırakılsın" kararı hakkında avukatlarının değerlendirmesinin okunmasını önerdi. 

"AİHM duruşmasında savunmanlığımı üstlenen değerli hukukçulardan Prof. Dr. Başak Çalı ve Dr. Kerem Altıparmak'ın AİHM Büyük Daire kararına dair önemli değerlendirmelerini okumanızı öneririm" diyen Demirtaş, İnsan Hakları Okulu Çalışma Metinleri No: 24'ü paylaştı.

"Uçum'a okkalı bir cevap"

Demirtaş, çalışma metni hakkında "Saray'ın hukuk danışmanı(!) Mehmet Uçum'a da okkalı bir cevap olmuş. Aslında hukuk danışmanlığına Hamza Yerlikaya da atanabilirmiş. Nihayetinde Uçum'un hukuk bilgisi Yerlikaya'nın hukuk bilgisiyle aynı seviyede sayılır" dedi.

Demirtaş, AİHM'de kendisini temsil eden hukukçulardan Benan Molu,Mahsuni Karaman ve Ramazan Demir'in AİHM Büyük Daire kararından derlediği notları da Facebook sayfasından paylaştı.

Ne olmuştu?

Dr. Kerem Altıparmak ve Prof. Dr. Başak Çalı'nın yazdığı "Esastan Bağlayıcı: AİHM Büyük Daire Selahattin Demirtaş Kararı" başlıklı çalışma metni, esas olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum'un Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kakınma Partisi (AKP) AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kararın bağlayıcı olmadığı iddiasına temel olan argümanlarını hukuki olarak değerlendirmişti.

Çalı ve Altıparmak, çalışmada "Hem uluslararası hukuk hem de Türkiye'nin anayasa ve kamu hukuku açısından AİHM kararları esastan bağlayıcıdır. Halen devam eden tartışmalardan ve yeni yayınlanan Kobani iddianamesinden anlaşıldığı kadarıyla Türkiye kararı uluslararası hukuk ve kendi anayasa hukuku ve iç hukukuna aykırı bir şeklide bu karadaki bireysel tedbirleri uygulamamak için bir strateji oluşturma çabası içindedir" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *