ANASAYFA arrow right Ekonomi

Tutunacak dalımız kalmadı, üretemeyecek hale geldik

Tutunacak dalımız kalmadı, üretemeyecek hale geldik
YAYINLAMA: 18 Ekim 2021 / 21.04
GÜNCELLEME: 18 Ekim 2021 / 21.04
Şehitkâmil İlçesi Sert Çekirdek Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Enver Yıldız, artan ma-liyetlerin kiraz üreticilerini üretimden uzaklaştırdığını belirtti.

Gübre, ilaç, akaryakıt gibi girdilerin aşırı derecede yükseldiğini vurgulayan Yıldız, “Kullanılan gübrenin tonu 2 bin 500 ile 3 bin 500 lira arasında değişiyor. İlaç fiyatları da geçmişe oranla çok yükseldi. Mazotun litresi 8 lirayı geçti. Dolayısıyla tutunacak bir dalı kalmayan kiraz üretici üretemeyecek duruma geldi ve çok zor bir dönem geçiriyor” dedi.

Yağış olmaz ise önümüzdeki yılda rekolte düşük olabilir

Kiraz üreticilerinin durumlarının iyi olmadığını ifade eden Yıldız, yaşanan kuraklığın bu sene ki rekolteyi etkilediği gibi önümüzdeki yılın rekoltesini de olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. “Bu sene yaşanan kuraklık sonucunda rekoltemiz çok düştü. Şimdi yağış olmadığından ağaçların üzerinde bulunan gözler çalışmıyor, çalışmayınca önümüzde ki sene istediğimiz rekolteyi elde edemeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Devletin, kiraz üreticilerini desteklemesi lazım

2020 yılında 2 bin ton kiraz rekoltesi elde edildiğini kaydeden Yıldız, bu rakamın bu yıl 400 tona düştüğünü vurguladı. “Rekoltenin düşmesinin en büyük nedenlerinden biri hiç şüphesiz yağışlar. Bir ağaç su almazsa göz çalışır mı, göz çalışmaz ise kiraz verir mi? Şu ana kadar bir damla bile yağış olmadı. Eğer böyle devam ederse önümüzdeki yıl daha da sıkıntılı geçecek. Bu sorunu çözmek için su kuyuları vurulabilir. Ama enerji maliyetleri çok yüksek. Enerji maliyetlerinin yüksekliği üretici korkutuyor. Dolayısıyla üreticilerin üretime devam etmesi için devletin yardım elini uzatması ve destek vermesi lazım” değerlendirmesinde bulundu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *