ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye’yi ciddi bir ürün krizi ve pahalılaşma bekliyor

YAYINLAMA: 30 Eylül 2022 / 21.22
GÜNCELLEME: 30 Eylül 2022 / 22.06
Peyzaj Mimarları Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ersin Özbadem, “Şu anda olmayan bazı ürünlerin fiyatları 5 katına çıkmaya başladı. Çünkü bitkiler beton dök, hemen büyüsün olmuyor, bir büyüme ve gelişme süreci var. Dolayısıyla baharda Türkiye’yi ciddi bir ürün krizi ve pahalılaşma bekliyor” uyarısında bulundu.

Peyzaj sektörü hareketli

Peyzaj sektörünün hareketli olduğunu dile getiren Özbadem, Euro’nun yükselmesine bağlı olarak Avrupa ülkelerinin Türkiye’de üretilen ağaç, çalı ve diğer peyzaj materyallerine büyük ilgi gösterdiklerini belirtti. “Avrupa’daki ülkeler üretmek yerine ürün almayı tercih ediyorlar. Çünkü onlar için almak üretim yapmaktan daha ucuza geliyor. Dolayısıyla aldıkları ürünleri de biraz daha geliştirip, şekillendirip yeniden Avrupa ve dünya pazarına sunuyorlar” dedi.

 Euro’daki dezavantajımızı İtalyanlar ve Almanlar çok iyi kullanıyor

Daha çok yapraklı ağaçların ihraç edildiğini kaydeden Özbadem, “Sakarya bölgesinde üretim fazla olduğundan, ihracat daha fazla bu bölgeden yapılıyor. Sektör yaklaşık 10 yıldır Sakarya’da çok güzel bir ivme kazandı. Çalı sektöründe ise Aydın’ın Ödemiş ilçesi iyi konumda. Fakat Euro’daki dezavantajımızı İtalyanlar ve Almanlar çok iyi kullanıyor” ifadelerine yer verdi.

Sektör baharda ciddi sıkıntılar yaşayacak

İl Temsilcisi Özbadem, plastik saksıların yanı sıra bitki yetiştirmede ve beslemede kullanılan gübrenin de çok yükseldiğine dikkat çekerken, “Girdiler bu kadar artmasına rağmen sattığımız ağaçlar ve çalılar Avrupalılara yine cazip geliyor. Çünkü işçiliğimiz onlara göre çok çok ucuz. Durum böyle iken piyasada ürün olmayınca piyasa giderek daralmaya başladı. Ürün olmayınca sektör baharda ciddi sıkıntılar yaşayacak” açıklamasında bulundu.

Gaziantep’te 12 tescil bürosu var

Her yıl bin 200 öğrencinin Peyzaj Mimarlığı Bölümünden mezun olduğunu sözlerine ekleyen Özbadem, “Bin 200 mezununun piyasada istihdam karşılığı olmuyor. Bu da mezunların hem hakkettiği ücretle çalışmamalarına hem de hakkettiğinden daha fazla işler yapmalarına yol açıyor. Kamuda peyzaj mimarlığı ve istihdamı da istediğimiz düzeylere ulaşmadı. Ancak özel sektörde Türkiye’de son 10 yıldan beri peyzaj projeleri ruhsat eki olmasından kaynaklı bir istihdam artışı var. Gaziantep’te de 12 tescil bürosu var” hatırlatmasını yaptı.

Sektörümüz dinamik ve sürekli gelişiyor

Peyzaj Mimarları Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ersin Özbadem, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sektörümüz dinamik ve sürekli gelişiyor. Daha önce inşaat sektörünün çok önem vermediği bahçe artık daire satışlarındaki en önemli faktörlerden birisi haline geldi. Çünkü peyzaj insanların gözünde olmazsa olmaz.” Adem Kesenek

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *