ANASAYFA arrow right Sağlık

Türkiye'nin yıllık aşı ihtiyacı 328 milyon doz

Türkiye'nin yıllık aşı ihtiyacı 328 milyon doz
YAYINLAMA: 07 Aralık 2020 / 14.10
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2020 / 14.10
Bakan Koca, 'Çin daha fazla talebimizi karşılayamadı. Diğer aşılarla ilgili de işbirliğimiz devam ediyor' demişti

Türkiye'de çalışmaları devam eden Coronavirus aşısının çalışma ekibinde yer alan Ahmet İnal, Türkyie'nin yıllık aşı ihtiyacının 328 milyon doz dolduğunu söyledi.

Yerli aşı adayları arasında yaygın uygulanmaya en yakın olduğu belirtilen ve insan deneyleri sürdürülen aşının birinci faz kapsamındaki ilk doz uygulaması 44 gönüllüye Kasım ayı başında yapıldı. Önemli bir yan etkiye rastlanmadığı belirtilen ilk doz uygulamadan sonra ikinci doz uygulama da 26 Kasım’dan bu yana gönüllülere uygulanıyor. İkinci fazda 200 gönüllünün aşılanması planlanıyor. Bu kapsamda gönüllü başvuruları alınmaya devam ediliyor.

'YILLIK AŞI İHTİYACIMIZ 328 MİLYON DOZ'

Erciyes Üniversitesi bünyesinde çalışmaların yürütüldüğü İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, sürece ilişkin bilgi verdi. İnal, uzun dönem bağışıklanmanın ne kadar olacağını bilmediklerini belirterek, “Biz tahmini altı ya da sekiz ay olarak bekliyoruz. Eğer altı ayda bir aşılanma gerekiyorsa bizim yıllık aşı ihtiyacımız 328 milyon doz. 328 milyon dozu sizin mutlaka kendinizin üretmesi gerekiyor" diye konuştu.

50 MİLYON DOZLUK ANLAŞMA YAPILDI

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'de üretilen CoronaVac aşısından 50 milyon doz satın almak için anlaşma yapıldığını, farklı aşılar için de görüşmelerin devam ettiğini belirtmişti. Bakan Koca, "Çin daha fazla talebimizi karşılayamadı. Diğer aşılarla ilgili de işbirliğimiz devam ediyor. Bulabildiğimiz diğer aşıyı getirteceğiz. Ruhsatını almış bir aşı, başvuru sonrası Türkiye'de de test ve onaydan geçerse, eczaneden satışına izin verebiliriz" demişti. "Sağlık çalışanlarıyla birlikte önce ben aşı olacağım" diyen Bakan Koca, "Nüfusun en az yüzde 60'ının aşılanması gerekiyor. Bu durumda 50 milyon kişiyi en erken dönemde aşılamamız lazım. Erken dönemde dünyayla birlikte en yaygın aşılamayı yapan ülkelerden biri olacağız" şeklinde konuşmuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *