ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye’nin önünü tıkayan tüm yasalar değiştirilmeli 

Türkiye’nin önünü tıkayan tüm yasalar değiştirilmeli 
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 12.37
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 12.37

TBMM Genel Kurulu’nda 37 1 maddelik Anayasa değişikliği paketinin ilk tur görüşmelerine başlandı. TBMM Danışma Kurulu’nun hafta sonu da dahil gece 23.00’e kadar çalışmasına karar verildi. Siyasiler, TBMM’deki partilerin Anayasayı uzlaşma ile değiştirmeleri halinde büyük başarı sağlanacağını vurguladı.

DYP Milletvekili İbrahim Konukoğlu, uzun zamandan beri ilk defa Anayasa üzerinde bu kadar geniş kapsamlı değişiklik konusunda uzlaşma sağlanmasını iyi bir gelişme olarak değerlendirdi. Konukoğlu, Anayasa’daki değişikliklerin bunlarla sınırlı kalmaması ve Anayasa’nın tümünün ele alınması gerektiğini söylerken, “Seçildiğimiz günden bu yana 4-5 kez Anayasa değişikliği için TBMM’de görüşme yaptık. Biz böyle parça parça görüşmek yerine Anayasa’nın tümünün birden ele alınmasından yanayız” dedi.

Her şeye rağmen meclisteki siyasi partilerin uzlaşarak 37 maddelik değişikliği yapabilmesini de bir kazanım olarak gördüğünü söylerken, “Bu paketin arkasından Anayasa’nın yargı ve ekonomiyle ilgili bölümlerinin de gözden geçirilmesi, onların da düzeltilmesinden yanayız. En önemlisi Türkiye’de Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değiştirilmeli. Seçim harcamalarıyla ilgili değişiklikler yapılmalı. Türkiye artık modern bir seçim sistemi ile seçime gitmeli. Mevcut seçim sistemi ile meclis itibar kaybediyor, halkın meclise olan güveni yok oluyor ve halk temsil edilememe endişesi içerisinde” şeklinde konuştu.

MHP Milletvekili Ali Özdemir, 1982 Anayasasında aciliyet gerektirenlerden 37 maddenin tespit edilerek değiştirmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Özdemir konuşmasına şöyle devam etti: “Bunların arkasında aciliyet gerektiren diğer maddeler elbette ele alınıp onlar üzerinde de gerekli düzeltmeler yapılacak. Anayasa değişikliği 37 madde ile sınırlı kalmayacak. Uzun zamandan beri ilk defa bu kadar yasanın meclisten uzlaşmayla çıkarılması büyük bir başarı.” Özdemir, mecliste yoğun bir çalışma ve oylama olduğu için milletvekillerinin genel kurul salonundan çıkamadığını, bu yüzden misafirlere zaman ayıramayacağı için ziyaretçi kabulünün yasaklandığını kaydetti.

AKP Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş ise, Cumhuriyet tarihinde bu kadar fazla miktarda yasanın meclisteki siyasi partilerin uzlaşması ile değiştirilmesini son derece olumlu ve başarılı bir gelişme olarak gördüklerini ifade etti. 1982 Anayasası’nın toplumda uzun süredir tartışıldığını ve sürekli tepki gördüğünü ifade eden Aktaş, “Türkiye, gerek AB gerekse Kopenhag kriterlerine uygun olarak yasalarında değişiklik yapmak zorunda. Aynı zamanda bu yasa değişikliklerine Türk halkı layık olduğu için de değiştirmek zorunda. Yasalar daha demokratik olmalı. Toplumun beklentilerine yanıt vermeli. Türkiye’nin önünü tıkayan yasalar kesinlikle değişmeli. Halkın çoğunluğunun istediği de bu yönde. O nedenle Anayasa değişikliği şart” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *