ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye’nin menfaati ön planda tutulmalı 

Türkiye’nin menfaati ön planda tutulmalı 
YAYINLAMA: 02 Şubat 2021 / 13.05
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2021 / 13.05
İktidar partileri, AB’ye giriş müzakerelerinin başlatılması aşamasında sağlığı çalışmaya elvermeyen Ecevit için farklı değerlendirmelerde bulunuyor. ANAP kanadı Başbakan’ın vekaleti aynı partiden birine vererek hükümetin devam etmesini isterken, MHP kanadı bu görevin iktidarın ikinci büyük ortağına verilmesinden yana.

ANAP Şahinbey İlçe Başkanı Eyüp Sağlıcak, koalisyon yapıldığında imza altına alman protokol gereği Başbakanın DSP'den olmasının kabul edildiğini hatırlatarak, Ecevit çekilse bile yine DSP içerisinde birine verilecek vekaletle hükümetin süresini doldurması gerektiği görüşünü savundu. Protokol dışındaki bir uygulamayı kabul edemeyeceklerini söyleyen Sağlıcak, “Ecevit’in sağlıyla ilgili bir şey söylemiyoruz Eğer yapamıyorsa çekilebilir. Ancak Ecevit çekilirse erken seçime gidilmesi doğru değil, çünkü rayına girmek üzere olan ekonomi raydan çıkar ve ülke tekrar kaosa girer. Ecevit çekilecekse yerini kendi partisinden birine bırakmalı ve hükümet ekonomi düzelene kadar devam etmelidir. Ondan sonra seçime gidilebilir” diye konuştu.

Türkiye’nin AB gibi tarihi bir fırsat ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan Sağlıcak sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin yüzü Avrupa'ya dönüktür. Türkiye Avrupa standartlarında bir ülke olmak zorunda. Türk halkı Avrupalı gibi yaşamalı. Kendi insanımızdan bunu esirgememeliyiz. Bunun için AB’nin kriterlerini yerine getirmemiz gerek. İdam cezasının kaldırılması, ana dilde eğitim gibi bir takım kriterlerde cesur kararlar verilmeli. Çünkü Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok. Apo idam edilmeyerek çok ağır bir ceza ile ömür boyu hapse mahkum edilmeli. Türkiye’nin menfaati ön planda tutulmalı. Bazıları önce asalım sonra idam cezasını kaldıralım diyor. Böyle saçma şey olamaz. Birileri bundan kendine siyasi pay çıkarmaya çalışıyor, ama ülke menfaatini göz ardı ediyor. Bu konuların siyasi malzeme yapılması yanlış.”

SP İl Başkanı İrfan Çelikaslan da, Ecevit’e ve Türkiye'ye büyük kötülük yapıldığını ifade ederek, “Ecevit’in artık fiziksel olarak bittiği beyan ediliyor. Ecevit, Türkiye’ye iyilik etmek istiyor ve Türkiye’yi seviyorsa tükenin önünü açması gerek. Ecevit çekildikten sonra erken seçime gidilmeli” dedi. Çelikaslan, “Zaten Türkiye bir erken seçim sürecine girdi. En kısa sürede birine vekalet vermeli. Başka türlü ülkeyi kaostan kurtarma şansı yok” diye konuştu.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelmeye başlayan idam konusunda da SP’nin tavn-nın net olduğunu hatırlatan Çelikaslan, “İdam konusunda düşüncemiz çok net. AB’yi canı gönülden isteyen bir partiyiz. Türkiye’nin yüzü Avrupa’ya dönüktür. Bu nedenle Kopenhag Kriterleri, sağlıklı kararlar alınarak yerine getirilmeli. Bize göre, devlet kendisine karşı işlenen suçlan affedebilir. Fakat vatandaşa yönelik adi suçlan affetme yetkisi olmamalı. Devlete karşı işlenen siyasi suçlar affedilsin ve idam cezası kaldırılsın. AB dönüşü olmayan bir yoldur. Bu yıl AB müzakere süreci başlatılmalı” dedi.

Başbakan Ecevit’in hastalığı nedeniyle çekilmesi gerektiğini söyleyen MHP Şehitkamil İlçe Başkanı Mustafa Altunbaş ise, “Ecevit sonrası bu ülkede hüsran olmaz. Bugüne kadar birçok Başbakan geldi geçti, hüsran olmadı. Devletteki süreklilik devam etti” dedi. Ülkenin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyleyen Altunbaş, “Böyle bir dönemde devletin başında daha dinamik, çok çalışabilen birinin olması gerekir ki sorunlarla baş edebilsin. Dinamik birine çok ihtiyaç var. Elbette Ecevit bu ülkeye hizmet etmiştir. Benim şahsi düşüncem artık Ecevit çekilmeli vekaleti de koalisyon hükümetinin en büyük ortağı olan MHP lideri Devlet Bahçeliye vermelidir” diye konuştu. Türkiye’nin şu anda erken seçime ihtiyacının olmadığını hatırlatan Altunbaş konuşmasına şöyle devam etti: “Koalisyon hükümeti, bugüne kadarkilerin en uzun ömürlüsü.

Ekonomiyi düzeltmeden seçime gitmek yanlış. Şu sıra piyasada biraz iyileşme var, ama araya seçim sokulursa istikrar yok olur. Erken seçim yerine seçimin zamanında yapılmasından yanayız.” İdam konusunda da ketum olmadıklarını, aslında idamın tümden kaldırılmasını istediklerini söyleyen Altunbaş, “İdamın kaldırılmasını en fazla biz istiyoruz Fakat ülkede 30 bin insanın ölümüne yol açan, devleti yıllardır milyarlarca lira zarara uğratan bir caninin asılmasını istiyoruz. AB’nin her dayatmasını kabul etmemeliyiz. Evet Avrupalı ve Avrupa standartlarında bir ülke olmak istiyoruz, ama onurlu şekilde AB’ye girelim” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *