ANASAYFA arrow right Dünya

"Türkiye'nin iklim politikasında mevzuat ile uygulama arasında uçurum var"

"Türkiye'nin iklim politikasında mevzuat ile uygulama arasında uçurum var"
YAYINLAMA: 15 Kasım 2021 / 14.23
GÜNCELLEME: 15 Kasım 2021 / 14.23
KAHİP'in hazırladığı raporda, "Türkiye’nin iklim politikasının oluşturulmasını ve uygulanmasını sağlayan söylemler, stratejiler ve mevzuat çalışmaları kadar, taahhüt edilen politikaların gerçekleştirilmesi için ayrılan bütçeler de önemlidir. Bunlar izlenebilir ve eleştirilebilir olmalıdır" denildi.

Kamu Harcamaları İzleme Platformu (KAHİP) “Çevre Koruma ve İklim Değişikliği ile Mücadele Harcamaları 2021 İzleme Grubu” hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda Türkiye’de son dönemde yoğun şekilde yaşanan iklim afetlerine bağlı yıkımlar ve yoğun çevre tahribatının getirdiği sonuçlarına yer verildi.

Merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarının iklim değişikliği ile ilgili politikaları somutlaştırmakta geç kaldığı vurgulandı.

Raporda,  “Türkiye’nin çevre ve iklim değişikliği ile ilgili uluslararası anlaşmalardaki taahhütleri, gerçekleştirdiği mevzuat değişikliklerine uyumu, üretilen stratejik dokümanlarda ve eylem planlarında yer alan hedeflere ve taahhütlere ulaşmak için ayırması gereken kamu bütçesi bilinmeli ve bu bütçenin kullanımı yakından izlenmelidir.

Çünkü, Türkiye’nin iklim politikasının oluşturulmasını ve uygulanmasını sağlayan söylemler, stratejiler ve mevzuat çalışmaları kadar, taahhüt edilen politikaların gerçekleştirilmesi için ayrılan bütçeler de önemlidir ve bu aşamaların tümü araştırmacılar ve vatandaşlar tarafından izlenebilir ve eleştirilebilir olmalıdır.

 Türkiye gibi mevzuat ile uygulama arasında derin uçurumların gözlenebildiği ülkelerde politikalar ile bütçe arasındaki ilişki ve bütçenin buna bağlı olarak izlenmesi çok önemlidir” denildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *