ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye’nin hayvancılık konusunda tercihi netleşmeli

Türkiye’nin hayvancılık konusunda tercihi netleşmeli
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 13.33
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 13.33

Türkiye’nin, hayvan sayısı bakımından dünyada altıncı, Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sırada yer almasına rağmen birim başına verimin gelişmiş ülkelerin son derece gerisinde olduğunu söyleyen Türk Veteriner Hekimliği Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, halen büyükbaş hayvanların yüzde 4O’ı, küçükbaş hayvanların yüzde 97’sinin düşük verimli ırklardan oluştuğunu açıkladı.

Artan nüfusa karşı hayvan sayısının azaldığına dikkat çeken Eroğlu, uygulanan yanlış politikaların özellikle 1980 yılından bu yana yapılan yanlış tercihlerin bugün hayvancılığı önemli sorunlarla karşı karşıya getirdiğini vurguladı.

Toplantının açılışında konuşan Türk Veteriner Hekimliği Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, hayvancılığın gerilemesine popülist ve politik yaklaşımların yol açtığını belirterek, bugün IMF dayatmaları ile hayvancılığın bitiş noktasına sürüklendiğini söyledi. Halen kırsal kesimde yaşayan aktif nüfusun yüzde 41’inin tarımda istihdam edildiği ülkemizde devletin hayvancılık yönünden tercihinin netleşmediğini bildirdi.

Eroğlu, “Ekonomik kalkınmanın ülkemiz için şartı olan kırsal ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi, kırsal ekonomik kalkınmanın da lokomotifi hayvancılık olması gerekirken, devlet politikalarında hayvancılık öncelik olarak değerlendirilmemiş, liberal politikalar uğruna sektör ihmal edilmiştir. Ülkemize yakışmayan bu tabloya bir an önce son verebilmek için, devlet politikalarında hayvancılık öncelikli olmalı ve tarımın alt sektörü olmaktan kurtarılarak, tarım için hayvancılık değil, hayvancılık için tarım politikalarına geçilmelidir. Verimlilik, işletme önceliği, üretim teknolojisi, standardizasyon ve pazarlama sistemindeki önemli yapısal sorunlar giderilmeli, canlı hayvan ve hayvansal ürün dış alımına getirilen yasak devam etmelidir. Hayvancılığımızı bitirme noktasına doğru götüren IMF dayatmalarına karşı sektördeki tüm kuruluşlarla birlikte ortak tavır alınarak, hayvancılıkla ilgili sivil örgütlerin iğinde bulunduğu çiftçi bankası kurulmalıdır” dedi.

Türk Veteriner Hekimliği Birliği Merkez Konseyi tarafından ülke genelinde düzenlenen bölge toplantılarının dördüncüsü Gaziantep, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, İçel, Adana ve Hatay Veteriner Hekim Odalarının başkan ve yönetim kurulu üyelerinin katılımları ile cumartesi ve pazar günü Gaziantep’te yapıldı. Gaziantep Veteriner Hekimler Odası’nın ev sahipliği yaptığı toplantıya Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Ali Eroğlu, ikinci Başkan Prof. Dr. Sezai Kaya ile Genel Sekreter Dr. Nahit Yazıcıoğlu katıldı. Toplantıda, ülkemizde veteriner hekimlik mesleği ile veteriner hekimlerin ve hayvancılığın durumu, problemleri ve çözüm yolları görüşüldü. Toplantıda alınan kararlar, uygulamaya konulması amacıyla yetkili mercilere bildirilecek. Toplantıda, veteriner hekimlik ve hayvancılıkta Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları konusu da ele alındı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *