ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye’nin eksikleri çok

Türkiye’nin eksikleri çok
YAYINLAMA: 22 Haziran 2021 / 13.49
GÜNCELLEME: 22 Haziran 2021 / 13.49
Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye üyelik müzakereleri için tarih vermemesine sivil toplum örgütleri hem tepki gösterdi hem de Türkiye’nin halen eksiklerinin olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin AB konusunda istenilen kriterleri de tam olarak yerine getiremediği belirtilirken, Türkiye’nin gerekli düzenlemeleri derhal tamamlaması istendi.

Türkiye’nin AB konusunda çok eksikleri olduğunu ifade eden Halıcılar Odası 2. Başkanı Beşir Demircioğlu, 250 milyar dolar borç, 10 milyon işsiz ve milli gelirde kişi başına düşen payın çok düşük olduğu Türkiye’nin AB’ye kabul edilmesinin hayalden öte bir şey olamayacağını açıkladı. Türkiye’nin AB’ye üyelik konusunda çok eksiği bulunduğunu söyleyen Demircioğlu, “Türkiye, bu konuda halen kendi içerisinde hem fikir değil. Mevcut liderler bu konuda farklı görüş belirtiyor. Hatta MHP AB uyum yasalarının iptali için mahkemeye başvurdu. Böyle bir konuda bile Türkiye kendi içerisinde halen kararını verememiş. Avrupa ülkeleri bunu görmüyor mu, farkında değil mi?” dedi.

Türkiye’de insanların halen kamyonlara tıka basa dolup işçiliğe gittiğini ifade eden Demircioğlu, “İşsizlik had safhada. İnsanlar aç ve yoksul. Eğer Avrupa Türkiye’ye kapılarını açarsa en az 5-6 milyon insan Avrupa’ya akın eder. Böyle bir duruma Avrupa izin verir mi? Hem kendimizi hazırlamayacağız, gerekli yasaları çıkarıp uygulamaya koymayacağız, yaşam standardını yükseltmeyeceğiz, hem de ‘bizi niçin kabul etmiyorlar’ diyeceğiz. Böyle bir çelişki olmaz. AB ortaya bir kriter koymuş. Bu da her üye ülke için geçerli” şeklinde konuştu. Türkiye’nin bu yapısı ile AB’ye değil 3-5 yıl, 50 yıl sonra ancak kabul edileceğini söyleyen Beşir Demircioğlu, “Bunu siyasi parti liderleri biliyor ama hepsi de oy avcılığı için konuyu çok iyi kullanıyor” diye konuştu.

DİSK Bölge Temsilcisi Muzaffer Subaşı, Türkiye’nin AB konusunda ev ödevini tam olarak yapamadığını ifade etti. 70 Milyonluk bir Müslüman ülkenin AB içerisinde yer almasını aslında Avrupa ülkelerinin istemediğini söyleyen, Subaşı, “Türkiye’nin Avrupa parlamentosunda yer almasını istemiyorlar. Ancak, biz de bu konuda gerekli kriterleri yerine getirmiyoruz. Halen kişi başına düşen milli gelirimiz Avrupa ülkelerinin 10’da biri, işsizlik had safhada. Eğitim ve sağlık alanlarındaki eksikler almış başını gidiyor. Böyle bir ülkeyi Avrupa yanına almak istemiyor. Önce ‘kendinizi düzeltin’ diyorlar. Haksız değiller, ancak şu da bir gerçek: Türkiye, gerekli tüm yasal düzenlemeleri yapsa bile, kişi başına düşen milli gelir ve işsizlik sorunu çözümlenmediği sürece AB ülkeleri Türkiye’yi kabul etmez. Dolayısıyla Türkiye bunları düzeltmeli. Yoksa AB’ye kabul edilmesi imkansız” dedi.

Türkiye’nin ileri sürülen kriterleri yerine getirmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Subaşı, soykırımı yapan Bulgaristan ile Kıbrıs Rum kesiminin kabul edilip Türkiye’nin dışarıda tutulmasının da haksızlık olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *