ANASAYFA arrow right Sağlık

Türkiye'deki vaka pozitiflik oranı yüzde 18

Türkiye'deki vaka pozitiflik oranı yüzde 18
YAYINLAMA: 09 Nisan 2021 / 15.04
GÜNCELLEME: 09 Nisan 2021 / 15.04
Genetik ve Sinir Bilimci Doç.Dr. Çağhan Kızıl, 'Aşılara güvenip de tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor' uyarısında bulundu. Artı TV'de Erk Acarer'in sunduğu Haber Peşinde programına konuk olan Genetik ve Sinir Bilimci Doç.Dr. Çağhan Kızıl, Türkiye'deki salgının son durumunu değerlendirdi.

Türkiye'de kontrolden çıkan bir yayılma olduğunu söyleyen Kızıl, "Yüzde 99.9 filyasyon yaptığınız bir sistemde vakalar 5 haftada 5 katına çıkamaz mümkün değil. Filyasyon ekipleri ilacı verip geri dönüyorlar, bu filyasyonu tamamladığınız anlamına gelmiyor" dedi.

"Vakalar kontrolsüz yayılıma geçildiğinde tam kapanma, bir süre bunu devam ettirme ve sonrasında kontrollü açılmaya gitmek gerekir" diyen Kızıl, pandemiyi bitirmekle insanların hayatını kaybetmesini önlemenin aynı anlamları taşımadığını dile getirdi.  

'Vaka artışı varyantları da artırıyor'

Yayılımı önlemek için gereken iki yolun; toplumsal tedbirler ve aşılama olduğunu hatırlatan Kızıl, "İnsanların yaşamını kaybetmesini önlemek için aşı ve ilaç tekniklerinin gelişmiş olması gerekiyor. Biz buna dünya olarak geçen yılın sonunda ualştık. Ve Türkiye'de 'biz Covid-19'u bitiyoruz' duygusu geliştirdi. Aşılanmayan kesimler daha fazla mobilize olmuş durumdalar ve vaka artışı varyantları da artırıyor" dedi.

"Aşı ve kontrollü yaşam" önlemleri alınmadığı sürece çok daha ağır bir fatura olacağını söyleyen Kızıl, "Türkiye'deki vaka pozitiflik oranı yüzde 18'ler civarında. Yani 5 kişiden biri pozitif" diye konuştu. Kızıl, test sayısı artırıldığında bugünkü 56 bin vaka sayısının daha da yükseleceğini söyledi.

"Alınmayan teddirlerin bizi bu noktaya getireceği belliydi" diyen Kızıl, toplumda artan aşı karşıtlığına da dikkat çekti. Kızıl, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, "mRNA aşıları güvenli değil" sözlerini anımsattı.

Dünyadaki iki araştırma

Son iki gündür önemli gelişmelerin de yaşandığını belirten Kızıl, "CoronaVac aşısının Brezilya'daki varyanta karşı koruyuculuğunun yüzde 50 olduğu ortaya çıktı. Bu ikinci dozdan sonra daha artacaktır" dedi. Bunun iyi bir gelişme olduğunu belirten Kızıl, Çin'de yapılan başka bir araştırmaya ise dikkat çekti. Kızıl, "Çin'de yayınlanan araştırmaya göre İngiltere varyantına karşı yüzde 50 az etkili, Güney Afrika varyantına karşı yüzde 70 daha az etkili olduğu görüldü" dedi.

'Aşılara güvenip tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor'

Kızıl, şöyle devam etti:

"Herhangi bir aşıyı olduğunuzda ölme riskiniz azalıyor fakat virüsü kapmanız, hastalığı daha hafif atlatmanız ve yaymanız önlenmiyor. Aşı olsanız bile varyantlarla hasta olma riskiniz fazla. İki doz aşısını olmuş insanlar ağır hastalanabiliyorlar. Toplumsal bağışıklık yalnızca aşıyla olmaz derken de bunu kastediyorduk. Eğer tedbirler olmazsa, yayılım devam ederse zarar görmeye devam ederiz. Aşıların etkinliği varyanta karşı düşük. Aşılara güvenip de tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *